I dalje su glavne vladarice našeg portala jagode koje danas glavnu ulogu imaju u tartu koji nam stiže s bloga Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić.
Sastojci
Prhko tijesto
- 120 g brašna (T550)
- 17 g bademovog brašna
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g hladnog maslaca
- prstohvat soli
- 1 razmućeno jaje S veličine
- žumanjak + malo vrhnja za šlag
Slastičarska krema
- 2 žumanjka
- 65 g šećera
- 25 g škroba
- 250 ml punomasnog mlijeka (ili pola vrhnja za šlag pola mlijeka)
- mahuna vanilije ili bourbon šećer
- 50 g maslaca
- naribana korica limuna po želji
- 1 list želatine (tko želi čvršću kremu, no nije potrebno)
I još (za dekoraciju)
- svježe jagode
- prozirni preljev za torte
- listići mente
- vrhnje za šlag
Priprema
Prhko tijesto
U posudu miksera stavimo brašno, bademovo brašno, šećere, sol i kratko promiješamo. Dodamo hladan maslac narezan na kockice i miksamo dok smjesa ne počne nalikovati na mokri pijesak. Ovaj postupak možemo raditi i rukama, naravno, ali ja sam se razmazila otkad imam kuhinjskog robota. Inače rukama utiskujemo maslac u brašno dok ne dobijemo istu stvar. Nakon toga dodamo jaje i brzo oblikujemo tijesto dok ne postane ujednačeno. Odmah ga stavimo između dva papira za pečenje i valjkom rastanjimo koliko ide na debljinu od cca 2 mm. Stavimo hladiti u hladnjak na pola sata da je lakše raditi s njim.
Zagrijemo pećnicu na 180 stupnjeva, izvadimo tijesto iz hladnjaka pa obložimo kalup sa svih strana na način da samo odljepimo papir za pečenje i okrenemo ga na kalup. Dobro utisnemo tijesto u utore da nam bude uredno. Još jednom ohladimo, izbockamo dno stavimo i stavimo peći oko 15 minuta. Kada je tijesto počelo dobivati boju po rubovima, izvadimo ga, ostavimo da se ohladi 5 minuta pa premažemo sa žumanjkom i vrhnjem. Još jednom vratimo u pećnicu s ventilatorom i pečemo dok ne dobije lijepu boju.
Slastičarska krema
Žumanjke, šećer i škrob pomiješamo s malo mlijeka od ukupne količine, a ostatak zakuhamo sa ostruganom mahunom vanilije. Kada je zakuhalo, u tankom mlazu dodajemo u žumanjke pritom miješajući kako bi ih temperirali. Kada smo sve mlijeko ulili i dobro izmiješali, vratimo u lonac i kuhamo dok se ne pojave mjehurići. Postat će gusto. U vruće dodamo maslac i miješamo dok se ne rastopi i sjedini. Sada dodamo ribanu limunovu koricu ako želimo. Pričekamo da smjesa postane mlaka pa ulijemo u ohlađenu koru od prhkog tijesta. Stavimo u hladnjak da se skroz stisne.
Dekoracija
Kada se tart ohladio, narežemo svježe jagode i poslažemo po vrhu. Kako se voće ne bi osušilo i matiralo, skuhamo prozirni preljev za torte s malo više vode nego što piše na poleđini, pa kistom premažemo voće da dobije sjaj. Ukrasimo mentom, poslužimo s tučenim slatkim vrhnjem i uživamo!
Fotografije: Daj kolačić