Čim smo vidjeli fotografiju ovog kolača na društvenim mrežama Petre Jelenić znali smo da moramo dobiti recept koji je Petra s nama spremno podijelila – pripremite i vi ovaj savršen Damen kapric.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
- 125 g glatkog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 3 g sode bikarbone
- 75 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- korica 1 limuna
- vanilija
- 3 žumanjka
- 40 g jogurta
Meringa
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- sok 1 limuna
I još
- pekmez po želji
- bobičasto voće po želji
Priprema
Pripremiti kalup – obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 160°C – ne paliti ventilator.
Prosijati brašno s praškom za pecivo i sodom.
Maslac i šećer u prahu pjenasto izmiksati. Dodati koricu limuna, vaniliju i jedan po jedan žumanjak. Naizmjence umiješati prosijano brašno i jogurt. Ako nemate jogurta može mlijeko.
Tijesto staviti u kalup, poravnati pa peći do pola (pustite da dobije malo boje). Malo ohladiti pa namazati pekmez. Ako nemate bobičastog voća bit će po starinski, ako imate, složite po pekmeziću. Ja sam stavila smrznuti crni ribiz i svježe maline. Moj omiljena kombinacija.
Tada izmutiti snijeg od bjelanjaka sa šećerom. Na kraju dodati sok od limuna. Nanijeti na pekmez/bobice pa vratiti u pećnicu dok meringa ne dobije lijepu boju.
Ohladiti, meni je najfiniji skroz hladan.
Fotografija: Petra Jelenić