Josip Pudar, glavni slastičar šoltanskog heritage hotela Martinis Marchi ovaj nam put donosi recept za čokoladni tart koji je, kako on kaže idealan za jesenske dane, te nam daje lagane note nadolazeće zime i svih okusa koje vezujemo uz nju – arome cimeta, anisa i kardamoma.
Sastojci
Prhko tijesto
- 60 g šećera u prahu
- 20 g bademova brašna
- 150 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- prstohvat soli
- 75 g maslaca
- prstohvat začina po želji (cimet, anis, kardamom, vanilija)
- 1 jaje (cca 40 g)
Čokoladni ganache
- 300 g slatkog vrhnja
- 50 g meda po izboru
- 235 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
I još (za premazivanje tijesta)
- 1 žumanjak
- 1 žlica slatkog vrhnja
Priprema
Prhko tijesto
Šećer, bademovo i glatko brašno, kakao, sol, maslac i začine izmijesiti u posudi da dobijemo mrvičastu teksturu odnosno kao crumble.
Zatim dodamo jaje i miksamo do jednolične teksture.
Tijesto stavimo hladiti da bi se kasnije moglo lakše razvaljati za kalup za tart.
U ovom slučaju idealno je tijesto razvaljati između 2 komada masnog papira, da bi nijansa kakaa ostala što izraženija, bez dodavanja dodatnog brašna koji bi mogao ostaviti bijele tragove.
Kalup za tart obložimo razvaljanim tijestom te još jednom stavimo hladiti prije pečenja da se tijesto stisne.
Tijesto pečemo prvih 15 minuta na 160°C te zatim tart iznutra premažemo smjesom 1 žumanjka i žlice slatkog vrhnja, nakon čega nastavimo peći još 10-15 minuta (ovisno o pećnici).
Čokoladni ganache
Slatko vrhnje i med stavimo kuhati do vrenja.
Čokoladu nasjeckamo na fine komadiće te u 3 navrata prelijemo vrelim vrhnjem i medom, da bismo dobili glatku emulziju.
Dok je smjesa još topla, dodamo kockice maslaca te ih otopimo u čokoladnoj kremi.
Slaganje
U tart ulijemo čokoladnu kremu te ostavimo u hladnjaku dok ne postane dovoljno čvrsta za rezanje.
Fotografije: Josip Pudar