Julija Beroš s bloga Torta, pinjur, pjat danas s nama dijeli recept za neodoljivi Kinder Pingui koji možete pripremiti i u prigodnim oblicima za Dan zaljubljenih.
Sastojci
(za lim dimenzija 31x 39 cm; kolač dimenzija 31x 19 cm)
Biskvit
- 145 g glatkog brašna
- 5 g kakaa
- prstohvat soli
- 3 g sode bikarbone
- 2 g cimeta
- 255 g tekućeg jogurta
- 100 g kristal šećera
- 55 g ulja
Čokoladna sredina i omotač
- 150 g tamne čokolade
- 150 g kokosovog ulja ili kakao maslaca
Krema
- 7 listova želatine
- 500 g mliječnog slatkog vrhnja
- 60 g meda
- 2 g cimeta
- sjemenke ¼ mahune vanilije
- 50 g bijele čokolade
- 250 g kiselog vrhnja
Priprema
Biskvit
Pomiješajte brašno, kakao, sol, sodu i cimet i prosijte ih zajedno.
U drugoj posudi mikserom izmješajte jogurt, šećer i ulje.
Dodajte suhe sastojke u mokre i špatulom ih sjedinite te izlijte na lim (s pek papirom). Razmažite biskvit ravnomjerno po cijelom limu. Stavite u prethodno zagrijanu peć na 180°C 12 minuta (svakako provjerite čačkalicom- možda će u vašoj pećnici trebati minutu dulje). Ovakav biskvit je sjajan na površini i izgleda mokar – no kad je pečen – čačkalica je suha.
Vrući biskvit skupa s papirom na kojem se pekao stavite na ravnu radnu površinu, pokrijte ga drugim pek papirom i stavite preko njega nešto ravno da ga pritisne (kao za mađaricu). Neka se biskvit tako ohladi na sobnu temperaturu. Prerežite ga na dvije polovice i stavite prvu – gornjom stranom okrenutom prema dolje, na pek papir u pripremljen kalup.
Čokoladna sredina i omotač
Sve skupa otopite na pari (ili laganoj vatri) i ostavite sa strane da se hladi. Za rad – treba biti malo toplije od sobne temperature.
Krema
Želatinu hidrirajte u hladnoj vodi. Od ukupne količine slatkog vrhnja, odvojite 200 g i zagrijavajte skupa s medom, vanilijom, cimetom i bijelom čokoladom dok ne bude vruća i dok se med i čokolada ne otope. Skinite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu. Miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi.
Sa strane, skupa miksajte preostalo slatko vrhnje i kiselo vrhnje dok se ne povežu i ne krenu biti mekano flafasti (ne znam koji bih drugi opis koristila).
Dodajte par žlica te smjese u smjesu grijanog vrhnja, žlicom pomiješajte da se ujednači, a onda sve dodajte u smjesu slatkog i kiselog vrhnja, kratko, na manjoj brzini izmiksajte da se sve poveže i ujednači. Izlijte pola količine na biskvit, poravnajte i stavite u led da se malo stegne.
Ostatak kreme ostavite iznad posude s toplom vodom da se ne krene stezati dok vam se prvi dio hladi. Prije izlijevanja na ostatak kolača, promiješajte je lagano špatulom.
Slaganje
Na ohlađeni prvi sloj kreme, izlijte dio čokolade, okrećite kalup u raznim smjerovima (pod nagibom) da se čokolada rasporedi po cijeloj površini. Čokolada će se stegnuti od hladnoće kreme. Preko čokolade rasporedite drugi sloj kreme, a po njoj drugi dio biskvita sa gornjim dijelom biskvita prema gore. Malo pritisnite. (najbolje bi bilo kad biste imali nekakvu daščicu veličine kalupa i njome lagano pritisnuli kolač – ali bit će i bez nje dobro) Stavite u led, najbolje preko noći da se skroz stegne. Sutradan kolač, vrućim, suhim nožem, narežite na prutiće i svaki prutić umačite u čokoladu (trebalo vam je ostati čokolade od srednjeg sloja). Stavite ih na rešetku da se višak ocijedi.
Po želji, možete kolač rediti i u raznim kalupima – kod mene su prigodni, valentinovski.
Fotografije: Torta, pinjur, pjat