Glavna slastičarka poznate zagrebačke slastičarnice Cremme, Stella Fortuna, danas s nama dijeli recept koji je kao stvoren za ovo doba godine – tart s lješnjacima i kruškama.
Sastojci
Prhko tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g mljevenog demerara šećera
- 2 žumanjka
Frangipane od lješnjaka
- 115 g maslaca sobne temperature
- 110 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 110 g mljevenih, prženih lješnjaka
- 10 g škrobnog brašna
- 1 velika žlica ruma
I još
- 6 krušaka tipa Williams
Dekoracija
- džem od marelica
- sjeckani lješnjaci
Priprema
Prhko tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti ga da se odmori minimalno pola sata na hladnom.
Razvaljati ga u kalup za tart (jedan veliki ili desetak malih), staviti na pola sata u škrinju da se zamrzne te peći na 190 stupnjeva oko deset minuta, a potom smanjiti temperaturu na 160 i peći dok ne dobije zlatnu boju.
Frangipane od lješnjaka
Dok se kora peče napraviti frangipane. Maslac i šećer pjenasto mutiti, dodati jaje, izmiksati da se poveže u kremastu smjesu te špatulom dodati mljevene lješnjake, škrob i rum. Puniti pečenu koru s tom smjesom te po vrhu složiti kruške koje ste ogulili, narezali na četvrtine i tanko filetirali.
Tako napunjeni tart pecite na 175° oko 40 minuta ili dok frangipane ne dobije zlatnu boju.
Dekoracija
Kada se ohladi premažite ga kistom rastopljenim džemom od marelice i ukrasite sjeckanim lješnjacima.
Fotografije: Teo Jurdana