Naša suradnica Suzana Kvesić, koja nam u Školi slastičarstva donosi tajne pripreme raznih slastica, danas s nama u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone dijeli recept za browniese.
Sastojci
- 350 g tamne čokolade (55 %)
- 250 g maslaca
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 230 g šećera
- 120 g glatkog brašna
- ½ male žlice praška za pecivo
- malo soli
I još (po želji)
- mljeveni lješnjaci ili bademi
- krupna sol
Priprema
Najprije u jednu posudu stavite čokoladu i maslac pa topite na pari.
Jaja, žumanjke i šećer miksajte uz pomoć miksera, ali pazite da ih ne miksate predugo, već samo dok se smjesa zapjeni i otopi šećer.
U umućena jaja, uz lagano miješanje, dodajte otopljenu čokoladu i maslac, pa na samom kraju umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Izlijte u kalup veličine oko 20 x 30 cm.
Po kolaču prije pečenja, po želji, pospite mljevene lješnjake, bademe ili krupnu sol.
Sol čokoladnim kolačima daje posebne čari.
Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Pečenje kolača možete skratiti ili produžiti, ovisno kakva je jačina vaše pećnice.
Jako je bitno da brownie tokom pečenja ne isušite. U trenutku kad brownies vadite iz pećnice on se još uvijek giba i izgleda kao da nije pečen, ali nemojte da vas to zavara, jer u tome i jest tajna sočnosti. Na sobnoj temperaturi, zbog velike količine čokolade, kolač će se stegnuti i spreman je za posluživanje.
Najbolje je poslužiti uz neki sladoled ili kremu od vanilije.
Fotografije: Suzana Kvesić