Jedna od nezaobilaznih slastica na raznim proslavama diljem Lijepe Naša je i djedov brk čiji recept danas s nama dijeli Vesna Nakić.
Sastojci
Tijesto
- 550 g brašna
- 12 g praška za pecivo
- 100 g šećera
- 180 g maslaca/margarina
- 180 g milerama
- 4 (80 g) žumanjka
- korica limuna
Nadjev
- 3 (120 g) bjelanjka
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g kristal šećera
- 150 g mljevenih oraha
I još
- marmelada od marelica
- 100 g mljevenih oraha
Priprema
Tijesto
Maslac/margarin neka bude sobne temperature. Sve sastojke spojite i mikserom ili rukama umijesite glatko mekano tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odmori cca 1 sat.
Odmoreno tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova.
Na malo brašna svaki komad premijesite i tanko razvaljajte, premažite marmeladom, pospite orasima i s obje duže strane zarolajte prema unutra, ostavljajući sredinu praznu.
Svaku štrucu prebaciti u lim na čije dno je stavljen papir za pečenje, stavljajući ih jednu do druge.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Nadjev
Bjelanjke mikserom umutite u čvrst snijeg, povremeno dodajući šećer. Miksajte dok se šećer ne otopi, a bjelanjci postanu sjajni i gusti. Ručno umiješajte orahe. Nadjev prebacite u dresir vrećicu i napunite svaku štrucu. Pecite 20-25 minuta, ovisno o pećnici.
Kada se ohlade, svaku štrucu režite na 1,5 – 2 cm debljine, ovisno o željama.
Čuvajte na suhom i tamnom mjestu.
Napomena
Ovisno o veličini žumanjka, možda će vam za tijesto trebati 5 – 10 ml vode. Ja koristim jaja L veličine i to je količina koja je dovoljna. Ako koristite manja jaja, onda bi vam moglo zatrebati malo vode, ali ne pretjerujte!
Tijesto ne treba odmarati u hladnjaku. Bitno je samo da odmori.
Ovisno o veličini pećnice, odnosno lima u kojem ćete peći, odredite koliko ćete razvlačiti tijesto. Kod mene je to 40 x 25 cm. I potrudite se da tijesto razvaljate u pravokutnik.
Orahe koji ostanu na radnoj površini prije valjanja sljedeće štruce ne bacajte, nego jednostavno umiješajte u tijesto.
Znam da se često spominje marmelada ili pekmez od šljiva za premaz, no meni osobno je s marmeladom od marelica puno ukusnije. Naravno, vi stavite onu koja vam više odgovara ili koju imate kod kuće.
Što se nadjeva tiče, ne trebaju vam sva 4 bjelanjka, jednostavno je previše. S ovom količinom kada bogato nadjenete svaku štrucu, točno imate za svih 5, odnosno cca 80 g nadjeva po štruci. Poigrajte se malo s dresir vrećicom, tako da dobijete lijepi oblik nadjeva; i kasnije pri rezanju će ljepše izgledati. Ova prva štruca na slikama je pokazatelj kako ne raditi (smijeh).
Radila sam Djedov brk i s čokoladnom glazurom koja se stavlja preko nadjeva, no meni je draže bez čokolade. Ako je ipak želite stavljati, onda nadjev smanjite za trećinu, da ostane mjesta za čokoladnu glazuru. I neka bude čim ravniji, da bi kasnije bilo lakše stavljati čokoladu.
Jako bitna stvar!!! Kada rolate tijesto prema unutra, vodite računa da vam ne ostaje zraka između i da štruce ne budu labavo zarolane, u suprotnom je vrlo izgledno da će vam pri rezanju pucati i lomiti se i nećete imati lijepe, uredne i jasno vidljive „brkove“.
Kolač režite oštrim nožem po mogućnosti s ravnom oštricom, ne pilicom, u jednom potezu, s jedne strane na drugu, od gore prema dolje.
Fotografije: Vesna Nakić