Iz Skradina nam stiže novi recept za tart sa šljivama koji nam šalje Vesna Nakić, vlasnica slastičarnice Slatka radionica by Vesna Nakić.
Sastojci
Tijesto
- 235 g maslaca sobne temperature
- 30 ml mlakog mlijeka
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 350 g brašna
Nadjev
- 4 jaja
- 35 g mljevenih badema
- 130 g šećera
- 30 g otopljenog maslaca
- 90 g brašna
- 2 žlice (20 g) likera od višanja
I još
- 10-15 šljiva (ili po željama i više)
- šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Omekšali maslac mutiti mikserom na maloj brzini, dok ne postane pjenast. Dodati mlijeko. Voditi računa da je dovoljno mlako da se poveže s maslacem. Dodati šećer i sol te dalje miksati dok se ne otope i povežu s maslacem. Dodati žumanjak. Miksati nekoliko minuta dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Dodati prosijano brašno te ponovo miksati na laganoj brzini dok se tijesto ne poveže. Treba biti mekano i glatko, baš kao što vidite na fotografiji.
Takvo tijesto umotati u plastičnu kuhinjsku foliju i spremiti u hladnjak da odmori 1 – 2 sati.
Pećnicu upaliti na 180°C. Dok se pećnica grije odmoreno tijesto izvaditi iz hladnjaka te na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljati 1 – 2 cm šire od kalupa u kojem će se peći torta te ga smjestiti u maslacem lagano namašćen kalup.
Rubove utisnuti, viškove odrezati oštrim nožićem tako da rub ostane ravan te izbockati tijesto da se tijekom pečenja ne podiže.
Nadjev
U zdjeli za miksanje pomiješati sve sastojke i miksati nekoliko minuta, dok smjesa ne postane ujednačena i prozračna.
Na tijesto poslagati šljive, izliti nadjev i staviti peći otprilike 30 – 35 minuta, ovisno o pećnici.
Ostaviti da se dobro ohladi, izdašno posuti šećerom u prahu, narezati i poslužiti.
Napomena
Recept je predviđen za kalup Ø 28 cm i pekla sam u ventilacijskoj pećnici. Dakle, malo prilagodite svojoj, sami je najbolje poznajete.
Iako je mekano, nemojte dodavati više brašna u tijesto. Bitno je da se ne lijepi, ali mora biti mekano.
Ohlađeno tijesto nemojte puno valjati po rukama; prhka tijesta vole ostati hladna. Tek tada nakon pečenja imaju pravu prhkost.
Razvaljano tijesto namotajte na valjak za tijesto i tako ga prebacite na kalup. Tijesto prvo „ubacite“ uz rubove pa tek onda počnite nježno utiskivati, da nakon pečenja imate pravilan oblik tarta.
Bademi mogu biti i krupnije mljeveni – meni osobno su i draži takvi.
Ukoliko vam tijekom pečenja nadjev počne previše tamniti (meni je nakon 15 – 20 minuta), na vrh stavite papir za pečenje i nastavite peći. Kada je pečen, nadjev treba biti lagano „lelujav“, a ne iznimno čvrst. Nemojte ga dirati, nego ga ostavite da se ohladi – kako se hladi, tako će se i stiskati.
Tart čuvajte u hladnjaku, ali bi bilo poželjno da ga prije posluživanja barem pola sata ostavite na sobnoj
temperaturi – puno je ukusniji!
Tijesto nakon pečenja neće ostati gnjecavo, nego predivno prhko, topi se u ustima.
Fotografije: Vesna Nakić