Za Dan sladoleda donosimo vam dva recepta u jednom – Irena Gavran s bloga Pregacha s nama dijeli recept za sladoled od kave te za sladoled od borovnica.
Sastojci
Sladoled od kave
- 175 g kondenziranog mlijeka
- 2 žličice instant kave prelivene s 20 ml vrele vode (pustite da se ohladi)*
- 300 ml vrhnja za šlag
*okus sladoleda nije baš kava, već okus najfinije ledene kave koju možete zamisliti
Umak od borovnice
- 200 g borovnica
- 3 žlice šećera
- 1 žličica gustina
- 3 žlice vode
Priprema
Sladoled od kave
Kondenzirano mlijeko promiješajte s kavom. Vrhnje izradite u čvrsti šlag. Trećinu šlaga dobro promiješajte s kondenziranim mlijekom i kavom, a onda lagano umiješajte ostatak šlaga u nekoliko navrata. Kad ste dobili kompaktnu smjesu, istresite je u posudu obloženu prozirnom folijom.
Hladite u zamrzivaču 4-6 sati.
Sladoled od borovnice
Borovnice i šećer stavite u posudu u kojoj ćete kuhati umak. Gustin otopite u vodi, pa dodajte ostatku. Kuhajte na jakoj vatri dok ne proključa, a onda smanjite vatru i pustite da ukuhava 5 minuta, uz povremeno miješanje. Kad se umak prohladio, pomiješajte ga s kondenziranim mlijekom, pa sjedinite s tučenim vrhnjem.
Hladite u zamrzivaču 4-6 sati.
Fotografije: Pregacha