Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires danas s nama dijeli recept za savršen karamel koji može poslužiti kao izvrstan dodatak slasticama ako ga prije ne pojedete na žlicu.
Sastojci
- 126 g što sitnijeg kristal šećera
- 166 ml slatkog vrhnja (sobne temperature)
- 69 g maslaca sobne temperature
- 1 žličica kiselog vrhnja
I još (po želji)
- prstohvat krupne morske soli (ako želite da karamel bude slan)
Priprema
Šećer staviti u dublji lončić, najbolje sa širim dnom pa ga staviti na laganu vatru. Šećer će se lagano otapati, a vi s vremena na vrijeme podignite lončić s vatre, okrenite ga s lijeva na desno kako bi se šećer razlio po lončiću i jednako otopio. Kada dobije karamel boju, pomaknite lončić od vatre, ulijte slatko vrhnje, vratite lončić na vatru i uz povremeno miješanje pustite da vrhnje provrije pa kuhajte dok ne se ne počne zgušnjavati (nekih 3 minuta).
Pomaknite s vatre, dodajte maslac, sjedinite pjenjačom, zatim dodajte kiselog vrhnja, ostavite da se malo prohladi i uilijte u čistu i suhu staklenku.
Nakon toga karamel ostavite u hladnjaku do korištenja.
Napomena
Ako želite da vam karamel bude rjeđi, da izgleda kao umak, dodajte još vrhnja (oko 60 ml ili više).
Fotografija: Mes folies culinaires