Maline i sir odlično su se spojili u ovom receptu koji s nama dijeli Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Biskvit
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 200 g brašna
- 50 g gustina
Nadjev od malina
- 1 vrećica želatine
- 450 g malina
- 5 žlica šećera
- Nadjev od sira
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine
- 250 g krem sira
- 4 žlice šećera u prahu
- 350 g grčkog jogurta
I još (za ukrašavanje)
- svježe voće
- čokolada
- tučeno slatko vrhnje
Priprema
Biskvit
Ugrijte pećnicu na 220°C i obložite veliki lim od pećnice s papirom za pečenje.
Bjelanjke izradite u snijeg i dodajte 150 g šećera te miksajte dok se šećer ne otopi.
Ostatak šećera miksajte sa žumanjcima i dobivenoj smjesi dodajte brašno i gustin.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i biskvitnu smjesu istresite na lim za pečenje te ravnomjerno rasporedite.
Pecite ga oko 5-10 minuta ovisno o jačini vaše pećnice te ostavite da se dobro ohladi.
Nadjev od malina
Želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode te ostavite da nabubri.
Maline i šećer kuhajte na srednjoj vatri nekih 15 minuta, ugasite i umiješajte želatinu koju dobro promiješajte da se otopi.
Iz ohlađenog biskvita izrežite krug promjera 20 cm i traku visine 4 cm kojom ćete obložiti stranice kalupa u kojoj ćete složiti tortu.
Na biskvitnu podlogu izlijte nadjev od malina i ostavite u hladnjaku barem jedan do dva sata da se stisne.
Nadjev od sira
Pomiješajte slatko vrhnje i želatinu te ostavite sa strane.
Mikserom izradite sir, šećer i jogurt.
Na laganoj vatri ugrijte vrhnje i miješajte dok se želatina ne otopi te dobivenu smjesu umiješajte u kremu od sira.
Kremu od sira prelijte preko sloja od malina i ostavite da se stisne nekoliko sati najbolje preko noći.
Gotov cheesecake ukrasite prema želji svježim voćem, tučenim slatkim vrhnjem, čokoladom…
Fotografija: Gurmanka