Na blogu Cellulite factory autorice Kristine Štrige pronašli smo sjajni recept za omiljeni talijanski slatki klasik tiramisù.
Sastojci
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 120 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 ml vrhnja za šlag, 36 % m.m.
- 500 g mascarpone sira
- 400 g piškota
- 300 – 350 ml kuhane jake crne kave, bez šećera
- 50 ml ruma
I još
- kakao (za posipanje)
Priprema
U metalnoj zdjeli miksajte jaja, žumanjke, šećer i ekstrakt vanilije. Prebacite nad paru (zakuhajte lonac s 200 ml vode, pazite da posuda ne propada u lonac) i smanjite temperaturu indukcije ili plina na najnižu. Kuhajte kremu uz neprestano miksanje 12 – 15 minuta.
Kuhanu kremu maknite s pare i ostavite 5 minuta da se ohladi. Dodajte mascarpone te miksajte još 1 – 2 minute dok se potpuno ne poveže s kremom. Ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli miksajte ohlađeno slatko vrhnje dok se ne formira mekani šlag. Špatulom nježno umiješajte šlag u kremu od jaja i mascarpone sira.
Pripremite pekač ili zdjelu za serviranje u koju ćete slagati tiramisu. U plitkoj, velikoj zdjeli pomiješajte toplu kuhanu kavu i rum. Piškote umačite u kavu i slažite na dno zdjele.
Preko piškota rasporedite polovicu pripremljene kreme te zagladite špatulom. Ako želite ljepši presjek, kremu nanesite pomoću slastičarske vrećice i nastavka za dekoriranje.
Na kremu rasporedite ostatak namočenih piškota te završite ostatkom kreme. Prebacite tiramisu u hladnjak i ostavite da se hladi 6 sati, najbolje preko noći.
Posipajte kakaom i poslužite.
Fotografija: Cellulite factory