Jedno vrijeme ova je torta bila stalno prisutna na našim obiteljskim okupljanjim zbog čega je kod mene došlo do zasićenja i izbjegavanja pripreme ova slastice. Nakon dosta vremena, ponovno je zasjala na našem stolu i portalu.
Sastojci
Kore
- 10 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 300 g mljevenih lješnjaka
- 2-3 mljevena keksa Petit Beurrea
Krema
- 10 žumanjaka
- 180 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 250 g maslaca (sobne temeprature)
I još
- čokoladne mrvice ili naribana čokolada (po želji)
Priprema
Kore
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva s ventilatorom.
U multipraktiku sameljite lješnjake i kekse.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa im dodajte šećer. Kada dobijete čvrstu meringu, ručno miješajući dodajte samljevene lješnjake i kekse.
Dobivenu smjesu rasporedite na veliki lim od pećnice koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite koru između 20 i 30 minuta. Prilikom vađenja, kora ne bi smjela biti previše suha i tvrda, već bi na dodir trebala biti mekana. Pustite je da se ohladi pa je podijelite na tri dijela.
Krema
U posudi koju koristite za kuhanje kreme na pari mikserom pjenasto umutite žumanjke i šećer dok ne dobijete svjetlu, pjenastu smjesu velikog volumena. Posudu zatim stavite poviše lonca s proključalom vodom te kuhajte, miješajući neprestano pjenjačom, dok se ne počne zgušnjavati. Zatim ovoj smjesi dodajte čokoladu za kuhanje razlomljenu na komadiće i miješajte dok se potpuno ne rastopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Gotovu smjesu prebacite u drugu posudu i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte mikserom, a zatim ga malo po malo dodajte potpuno ohlađenoj kremi od žumanjaka i čokolade te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu
Slaganje
Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru i premažite je s malo manje od trećine kreme. Zatim na nju stavite drugu koru i premažite je s malo manje od trećine kreme. Preko toga stavite treću koru te ostatkom kreme premažite cijelu tortu. Tortu po želji pospite čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom te je čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]