Još je jedna studija u nizu dokazala kako je čokolada izvrsni zaštitnik srca, odnosno da smanjuje krvni tlak te otpušta krvne žile.
Još jedna studija vezana za dobrobiti čokolade provedena je na Sveučilištu u Surreyu, a ovaj put riječ je o studiji kojom je otkriveno kako su ljudi koji su uzimali dodatke kakaa imali niži krvi tlak te da su im krvne žile bile opuštenije, unutar tri sata od konzumacije.
Za provođenje studije korištene su tablete s visokom koncentracijom flavanola, koliko ga otprilike sadrži 500 g tamne čokolade.
Autor ove studije, profesor Christian Heiss, rekao je: “Pozitivan utjecaj kakaovih flavanola na naš kardiovaskularni sustav je neopisiv. U studiji smo koristili vrlo veliku količinu flavanola, koliko obično čokolade ne sadrže, no neke tamne čokolade imaju značajne količine flavanola u svom sastavu.“ – prenosi thesun.co.uk.
Prosječan unos flavanola kod ljudi otprilike je tri puta manji od količine koja je potrebna da bi se osjetili njegovi učinci pa ne bi bilo loše kada bi se količina unosa malo povećala.
“Prehrana 100 % čokoladom sigurno bi uzrokovala druge probleme, no flavanoli se nalaze i u drugim namirnicama poput borovnica i crnog vina” – rekao je profesor Heiss.
Ova je studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, a tijekom njenog provođenja 11 je ljudi naizmjence uzimalo ili tablete kakaa ili placebo.
Utvrđeno je kako je krvni tlak ispitanika bio niži u danima kada su uzimali tablete te da su njihove krvne žile bile sposobnije širiti se i skupljati se, nego u danima kada su pili placebo.
Profesor Heiss se osvrnuo na ove činjenice te rekao: “Sljedeći je korak testiranje tableta na pacijentima s problemima s krvnim tlakom i žilama da vidimo hoće li biti učinka. Još ne znamo možemo li ovim pripravkom zamijeniti tablete za regulaciju krvnog tlaka, no svakako ćemo pokušati. Lijekovi često ne djeluju na velik dio ljudi pa ako netko nema problema s vrlo visokim krvni tlakom, možda kod njih ovo može imati učinka.“ – zaključio je Heiss.
Izvor: thesun.co.uk
Fotografija: Pexels