Volimo ljeto i zato što nam donosi smokve, a smokve nam pak donose ukusne slatke recepte poput ovog za ricotta tart s medom i smokvama koji stiže s bloga Sweet life by Karla autorice Karle Kovačić.
Sastojci
Podloga
- 70 g badema
- 90 g brašna
- 70 g maslaca
- ¼ žličice soli
- 1 žličica vode
Krema
- 4 žumanjka
- 50 g šećera
- 425 g ricotte
- 1 žličica arome vanilije
- 3-4 žličice meda
- svježe smokve
Pripreme
Prije početka pripreme ocijedite ricottu ako je potrebno. Koristite gazu ili suhu kuhinjsku krpu.
Bademe sameljite pa im dodajte brašno, maslac i sol, a zatim sve izmiksajte dok ne postane mrvičasto. Dodajte vodu, ako je potrebno nadodajte i par kapi više nego što je navedeno u sastojcima tako da se sve dobro poveže. Razvaljajte tijesto za kalup promjera 20 cm. Ja sam koristila kalup za tart ravnih rubova, ali može i onaj za tortu. Prije pečenja rashladite ga zajedno s tijestom u hladnjaku 30-40min.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, podlogu izvadite iz hladnjaka, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite kuglice za pečenje (kao zamjena može i grah, riža…). Pecite 20 minuta, a zatim izvadite podlogu iz pećnice, uklonite papir za pečenje i kuglice te pecite još 5 minuta.
Dok se kora dodatno peče pripremite kremu. Izmiksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne problijedi, a zatim dodajte ricottu i ekstrakt vanilije pa još malo izmiksajte. Izvadite kalup iz pećnice pa u njega ulijte kremu i pecite još 30 minuta. Kada je tart gotov ohladite ga desetak minuta na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak još desetak minuta. Zatim po njemu kistom namažite med ili ga samo malo prolijte te poredajte narezane svježe smokve. Servirajte odmah ili vratite u hladnjak do serviranja.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]