Ako vam je prilikom izrade slastica ostalo bjelanjaka, gastro blogerica Bruna Vučak za vas ima odlično rješenje – recept za kuglof od bjelanjaka s dodatkom sušenog voća.
Sastojci
- 230 g bjelanjaka
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 130 g brašna
- 100 ml ulja
- 120 g suhog voća (marelice, brusnice, zlatne grožđice, arancini)
Priprema
Tajna ovog kuglofa je upravo u bjelanjcima koji mu daju laganu i prozračnu teksturu, stoga je prvi
korak istući bjelanjke u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer i vanilin šećer.
Kada mislite da ste dobili željenu teksturu, napravite test preokretanjem zdjele s bjelanjcima. Ako
ništa ne curi, znači da ste ih savršeno izmutili.
Nakon toga, dodajte brašno i ulje te pažljivo promiješajte špatulom kako biste dobili jednoličnu
smjesu. Dodajte suho voće po želji, poput suhih marelica, brusnica, zlatnih grožđica ili arancina. Ako
je voće previše suho, prethodno ga namočite u rumu ili vodi za bezalkoholnu varijantu.
Gotovu smjesu prenesite u kalup za kuglof i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon otprilike 30 minuta, vaš će kuglof od bjelanjaka biti spreman za serviranje.
Fotografija: Bruna Vučak