Osvježavajuća kombinacija lagane kreme od limuna i odličnog biskvita.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja (sobne temperature)
- 110 gr kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 110 gr glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- nastrugana korica od dva limuna
- malo ruma (otprilike žličica ruma)
Krema
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 60 gr kristal šećera
- 1 vanilin šećera
- 2 žumanjca
- 50 ml soka od limuna
- 30 g gustina
- 130 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Žumanjce, šećer i vanilin šećer mikserom mutiti otprilike 10 minuta kako bi se dobila pjenasta, svjetla krema. Izmiješati prosijano brašno s prosijanom žličicom praška za pecivo i prstohvatom soli pa sve postepeno dodati kremi od žumanjaca i šećera. U dobivenu smjesu dodati koricu limuna.
Upalite pećnicu na 180⁰C i ostavite da se zagrije.
U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga polagano, ručno umiješajte u prethodnu smjesu.
Lim za pečenje veličine cca 47×39 obložite papirom za pečenje pa na njega izlijte dobivenu smjesu i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite deset minuta.
Gotov biskvit izvadite iz pećnice. Smočite jednu kuhinjsku krpu, na nju položite papir za pečenje pa stavite dobiveni biskvit i zarolajte.
Ostavite tako dok pripremite kremu.
Krema
U jednoj posudi pomiješajte dva žumanjka sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom, a zatim dodajte sok od limuna te sve dobro promiješajte mikserom.
Mlijeko stavite kuhati te pričekajte da dođe do vrenja. Zagrijano mlijeko ulijte u smjesu od žumanjaka te kuhajte na pari dok se ne zgusne. Nakon što se zgusne, ostavite sa strane da se ohladi.
Vrhnje za šlag stavite na oko 15 minuta u zamrzivač, a zatim istucite čvrsti šlag. Kad se krema ohladi, postepeno joj dodajte čvrsti šlag te sve dobro sjedinite.
Spajanje
Nakon što završite s pripremanjem kreme, odmotajte roladu i premažite je kremom po gotovo cijeloj dužini (jedan kraj ostavite bez kreme) te je zatim ponovno zarolajte. Stavite je na tanjur za posluživanje i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje tijekom noći.
Serviranje
Ohlađenu roladu izvadite iz zamrzivača i obilno pospite šećerom u prahu te poslužite.
Napomena
Ova količina soka od limuna daje ovoj roladi tek blagi okus limuna. Ako želite dobiti kiseliju varijantu, dodajte u kremu više soka od limuna.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]