Najavili su nam kišni i tmurni vikend, ali nadamo se da će vam ova rolada po receptu Alice Bjeli Duduković ipak donijeti sunce.
Sastojci
Tijesto
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 15 g kakao praha
- 90 g glatkog brašna
- 6 g praška za pecivo
Krema
- 200 g bijele čokolade
- 4 žlice Baileysa
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 šlagfix
Posip
- strugotine bijele čokolade
Priprema
Tijesto
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno prosijano s praškom za pecivo i kakao prah pa umutiti u jednoličnu smjesu. Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa lagano umiješati u smjesu. Smjesu izliti u lim za pečenje od pećnice obložen papirom i poravnati. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 – 15 minuta. Nakon 10 minuta provjeriti čačkalicom je li pečeno pa ostaviti još da se peče, ako nije.
Izvaditi i odmah s papirom uviti u roladu. Nakon toga navlažiti kuhinjsku krpu i omotati roladu. Kada se ohladi, maknuti krpu, skinuti papir, staviti tijesto na novi papir na kojem ćete mazati roladu.
Krema
Otopiti bijelu čokoladu s Baileysom (pazite da temperatura ne prijeđe 40°C). Skinuti s vatre i dodati u nju 2 žlice vrhnja za šlag. Ohladiti. Zatim umutiti čvrsti šlag, uz dodatak šlagfiksa pa spojiti obje smjese lagano miješajući.
Premazati tijesto s 2/3 kreme. Zamotati roladu. Ostatkom kreme neuredno premazati roladu pa je posuti strugotinama bijele čokolade.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković