Prošlog ste mjeseca najviše klikova dali beze roladi s jagodama i kremom od vanilije, pa i ovaj mjesec započinjemo jednom roladom s jagodama – Ana Prša donosi recept za roladu u koju je, uz jagode, svoje mjesto našla krema od bijele čokolade.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 200 ml šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 50 ml vode
- 200 ml glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
Krema
- 150 g bijele čokolade
- 250 g mascarpone sira
- 250 g slatkog vrhnja
I još
- 200 g jagoda
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 170°C.
U zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, ulje i vodu pa opet izmiješajte.
Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo pa izmiješajte.
U drugoj posudi istuci snijeg od bjelanjaka. Zatim snijeg pomoću slastičarske špatule ili kuhače umiješajte lagano u prvu smjesu.
Smjesu zatim izlijte u veliki lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Ja koristim onaj veliki koji sam dobila uz pećnicu.
Stavite peći na cca 15 minuta.
Pečeno izvadite van pa skupa s papirom za pečenje prebacite na vlažnu krpu, zarolajte i pustite da se tako ohladi.
Krema
Dok se tijesto hladi, otopite bijelu čokoladu pa je izmiješajte s mascarpone sirom. Posebno istucite vrhnje za šlag pa ga umiješajte u kremu od sira i čokolade.
Slaganje
Jagode operite, očistite i narežite na kockice.
Ohlađeno tijesto pažljivo odrolajte i uklonite papir za pečenje. Zatim premažite kremom, (ostavite si malo kreme sa strane kako biste premazali roladu izvana) pa stavite na nju jagode. Pažljivo zarojajte u roladu, umotajte je u foliju pa stavite u hladnjak da se stegne.
Ohlađenu roladu premažite kremom i ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša