Obožavamo recepte Kristine Štrige s Instagram profila cellulite_factory pa nas je tako oduševila i ova rolada s trešnjama i mascarpone sirom. Budući da je sezona trešanja prošla, umjesto njih možete koristiti višnje iz kompota.
Sastojci
Biskvit
- 8 jaja
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 110 g šećera + 2 žlice
- sok i korica jednog limuna
- 70 g oštrog brašna
Krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g mascarpone sira
Nadjev od trešanja
- 100 g trešanja, očišćenih
- 1 žlica gustina
- 1 vanilin šećer
- 50 ml maraschina
Priprema
Biskvit
Namastite lim za pečenje dimenzija 45 x 50 cm i obložite ga papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 190°C.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čistoj zdjeli dok se ne formira mekana pjena. Dodajte vanilin šećer i 2 žlice šećera te izmiksajte u čvrsti snijeg.
U drugoj zdjeli miksajte žumanjke s ostatkom šećera oko 5 minuta, odnosno dok ne pobijele i formiraju se u pjenastu smjesu. Dodajte sok i koricu limuna te kratko izmiksajte. Isključite mikser, dodajte prosijano brašno i nježno umiješajte špatulom.
U smjesu dodajte otprilike 1/3 bjelanjaka, umiješajte ih dok se ne povežu s ostatkom smjese te dodajte ostatak bjelanjaka i nježno umiješajte. Ukoliko previše miješate smjesu kolač će vam biti gumen.
Izlijte smjesu u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite u zagrijanoj pećnici 12 – 15 minuta, odnosno dok površina ne bude zlatno-smeđe boje. Izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta da se ohladi.
Za to vrijeme pospite kuhinjsku krpu šećerom u prahu i na nju preokrenite biskvit. Uklonite papir za pečenje, zarolajte biskvit u roladu pomoću krpe i ostavite da se potpuno ohladi.
Krema
Miksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije dok ne postane čvrsto te na kraju nježno špatulom umiješajte mascarpone.
Nadjev od trešanja
Trešnje ocijedite od tekućine pa nju pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom. Tekućinu izlijte u lončić te stavite na srednje jaku vatru da zakuha. Kuhajte par minuta, dodajte maraschino i trešnje te maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Slaganje
Pažljivo odmotajte roladu i premažite s mascarpone kremom, ostavljajući 5 cm bez kreme. Rasporedite i nadjev od trešanja te čvrsto zarolajte. Ukrasite ostatkom kreme, ohladite i poslužite.
Fotografije: Kristina Štriga