Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires donosi nam recept za roladu s bananama koju možete pripremiti i s drugim voćem po vašem izboru.
Sastojci
Kora
(za lim za pečenje dimenzija 35 × 26 cm)
- 5 jaja
- 5 žlica kristal šećera
- 6 žlica mljevenih, pečenih lješnjaka (35 g)
- 2 žlice pšeničnog brašna T55 (20 g)
Krema
- 220 ml vrhnja za kuhanje
- 30 ml mlijeka
- 4 žlice brašna
- 6 žlica kristal šećera
- 150 g maslaca (sobne temperature)
Napomena: U kremu možete dodati i malo tekuće arome lješnjaka, po vašem ukusu.
I još
- 4 banane
Priprema
Krema
Najprije skuhajte kremu kako bi se ohladila dok vi spremate koru.Ulijte vrhnje i mlijeko u dublju posudi, dodajte brašna i šećera pa sve sjedinite miješajući pjenjačom. Smjesu kroz cjedilo ulijte u lonac koji ste prethodno navlažili vodom i skuhajte kremu uz neprestano miješanje na srednjoj temperaturi. Skuhanu kremu maknite s vatre, pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Na kraju, kada bude hladna, dodajte omekšalog maslaca i sve sjedinite muteći mikserom. Od ukupne količine kreme odvojite 2 žlice, u koje ćete dodati 1 žlicu mljevenih, pečenih lješnjaka.
Kora
Jaja umutite pjenasto uz dodatak šećera, dodajte lješnjake i brašno pa blago sjedinite mikserom (srednja brzina), a nakon toga i špatulom. Smjesu ulijte u lim koji ste obložili papirom za pečenje i posuli jednom i pol žlicom mljevenih , pečenih lješnjaka. Poravnajte špatulom odozgo , lupnute limom o stol kako bi se oslobodio višak zraka i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, 10- 15 minuta. Izvadite lim iz pećnice, pričekajte da se kora malo ohladi, izvadite je iz lima, zamotajte u papir na kojem je pečena i ostavite da se ohladi.
Koru premažite kremom po cijeloj širini i dužini, poredajte banane po rubu roladea, jednu do druge, zamotajte ju u papir na kojem je pečena, a nakon toga ju uvijte prozirnom folijom, dobro zavrtite s obje strane i stavite u hladnjak da se stegne. Nakon toga ju izvadite iz hladnjaka i namažite odozgo i sa strane, ostatkom kreme te ukrasite po želji.
Napomena
Kako vam banane ne bi pocrnele, porskajte ih s malo sok od limuna – tako će rolada biti ukusnija, a banane neće promijeniti boju.
Lonac u kojem kuhate kremu navlažite mlazom gladne vode kako biste izbjegli eventualno zagorjevanje mlijeka odnosno kreme.
Umesto pečenih lješnjaka možete koristiti i orahe.
Namazanu koru rolade možete također posuti mljevenim pečenim lješnjacima pa poredati banane.
Kada roladu zamotate prozirnom folijom, krajeve folije zavrtite i podvucite ispod kako se folija ne bi odvila i rolada izgubila oblik.
Umesto banana, možete upotrebiti bilo koje voće po vašem ukusu.
Fotografije: Mes folies culinaires