Nedavno je na našem portalu u rubrici Život sa slasticama gostovala Andrea Cukrov s bloga Cukar, koja je tom prilikom s nama podijelila recept za cimet rolice jer je, kako ona kaže, idealno vrijeme za njih.
Sastojci
Tijesto
- 90 g šećera
- 7 g soli
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 350 g pirovog brašna (T-550)
- 100 g integralnog pirovog brašna
- 7 g instant kvasca (di-go)
- 250 g mlaćenice ili punomasnog mlijeka
Nadjev
- 2 žlice maslaca, rastopljenog
- 6 žlica šećera + 1 ½ žlica cimeta u prahu, pomiješano
Postupak
Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
U zdjeli za miješanje pomiješajte maslac, šećer i sol pa sve miješajte električnim mikserom dok ne postane kremasto. Umiješajte jaje i ekstrakt limuna ili koricu.
Potom dodajte brašno, kvasac i mlaćenicu. Miješajte mikserom na srednjoj brzini dok se ne formira kugla. Potom stavite nastavak za tijesto na mikser i nastavite miješati na srednjoj brzini desetak minuta. Možete tijesto mijesiti i rukama, u tom slučaju je proces malo duži te tijesto treba mijesiti 12 – 15 minuta. Tijesto je poprilično mekano i teško ga je mijesiti rukama, posipajte ga brašnom dok mijesite da smanjite lijepljenje, ali ne pretjerujte. Ako vam je tijesto slučajno pretvrdo, dodajte još malo mlaćenice.
Uzmite čistu zdjelu, malo je premažite uljem pa u nju prebacite gotovo tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata ili dok ne udvostruči volumen.
Nakon dva sata poškropite radnu površinu s malo ulja i posipajte je brašnom. Prebacite tijesto na pripremljenu površinu. Šakama ga stisnite kako bi istisnuli zrak. Rukama stanjite tijesto koliko ide, a onda ga valjkom razvucite u kvadrat približnih dimenzija 35 x 30 cm i debljine oko 1 cm.
Premažite tijesto rastopljenim maslacem pa ga posipajte cimetom i šećerom.
Pažljivo zarolajte tijesto po dužoj stranici u roladu. Pazite da vam spoj tijesta ostane s donje strane.
Pomoću oštrog noža ili žice narežite roladu na 8 do 12 jednakih komada.
Obložite lim za pečenje papirom za pečenje pa na njega posložite narezane komade. Ostavite razmak između njih oko 1 cm.
Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite ih još 2 – 3 sata na sobnoj temperaturi da udvostruče volumen.
Ako ne želite odmah peći rolice, onda ih nakon prekrivanja folijom pospremite u hladnjak. Tamo mogu ostati do dva dana, a prije pečenja ih je potrebno izvaditi 2 – 3 sata na sobnu temperaturu.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Pecite cimet rolice u zagrijanoj pećnici 20 do 30 minuta, dok ne postanu lijepo rumene, napuhnute i ljepljive.
Hladite pečene rolice u pećnici desetak minuta, a potom ih možete potpuno ohladiti ili odmah poslužiti.
Ako ih želite sačuvati za drugi dan najbolje ih je pospremiti u vrećicu kad se ohlade kako se ne bi sušile. Drugi dan ih možete i malo zagrijati u mikrovalnoj.
Fotografije: Cukar
[print_link]