Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes nam uvijek donese odličan recept pa tako danas s vama dijelimo recept za rozen kolač od lješnjaka i čokolade.
Sastojci
- 1 pakiranje rozen kora (8 komada)
Fil
- 200 ml vode (ili mlijeka)
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g margarina
- 250 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 150 g mljevenog keksa
- 80 g čokolade za kuhanje
Gazura
- 100 g bijele čokolade
- 1 žlica ulja
- 20 g čokolade za kuhanje
- 2 kapi ulja
Priprema
Fil
U lonac ulijte vodu pa dodajte šećer i vanilin šećer i zagrijavajte do ključanja. Prokuhajte kratko, 3 – 4 minute pa smanjite skroz vatru i ubacite margarin da se otopi.
Kad se otopilo, pomaknite s vatre i odmah dodajte mljevene pečene lješnjake i izmiješajte. Potom dodajte mljeveni keks, ali postepeno dodajući i miješajte. Dok je vruć fil, odmah ga podijelite na dva dijela, tako da jedan bude malo veći (za jednu žlicu).
U taj veći dio fila ubacite čokoladu za kuhanje izlomljenu na kocke i miješajte da se otopi od topline fila. Nema potrebe da prethodno topite čokoladu i tako prljate još jednu posudu.
Neka se oba fila kratko prohlade, 5 – 10 minuta pa naizmjenično mažite kore.
Slaganje
Tamni fil od čokolade podijelite na 4 dijela, a svijetli na 3 dijela. Prvu koru premažite čokoladnim filom, stavite sljedeću koru pa nanesite svijetli fil i tako dok ne potrošite sav fil i sve kore. Gornja kora se ne maže.
Kolač prekrijte papirom za pečenje i opteretite ga nekom težinom – limom ili daskom za rezanje. Stavite ga u hladnjak na najmanje sat vremena da se ohladi i stegne, prije prelijevanja glazurom.
Glazura
U lončiću na najmanjoj vatri otopite bijelu čokoladu s uljem. U drugom lončiću otopite tamnu čokoladu s 1 – 2 kapi ulja i ulijte u vrećicu te joj izrežite vrh.
Ohlađen kolač premažite bijelom glazurom, lijepo poravnajte i potom prošarajte tamnom čokoladom. Ja sam pravila slične šare kao kod Esterhazy torte. Izvukla sam linije od tamne čokolade i potom čačkalicom provukla čas u jednom pravcu, čas u suprotnom.
Kolač dobro ohladite u hladnjaku, a potom ga skalpelom ili oštrim tankim nožem režite na prutiće željene veličine. Moji su bili oko 2,5 x 4 cm.
Fotografije: Mystic cakes