Neodoljivi rozen kolač s makom i čokoladom stiže nam s bloga Mystic Cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
- 450 ml mlijeka
- 250 g šećera
- 200 g margarina
- 300 g mljevenog maka
- 1 žličica arome vanilije
- 1/2 žličice soli
- 80 g čokolade za kuhanje
- 100 g mljevenog keksa (petit, plazma, i sl.)
- 1 pakiranje rozen korica (od 8 korica)
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice ulja
+
- 50 g bijele čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema
U veći lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer i stavite na štednjak. Zagrijavajte na srednjoj vatri uz miješanje dok se sav šećer ne otopi.
Dodajte margarin pa miješajte dalje dok se sve ne otopi.
Skinite s vatre pa dodajte mak, aromu vanilije i sol, dobro promiješajte pa vratite na štednjak, ali smanjite skroz vatru jer će prskati!
Kuhajte na blagoj vatri uz miješanje oko 5 minuta.
Maknite s vatre, ubacite čokoladu izlomljenu na kocke, dobro izmiješajte da se otopi i na samom kraju dodajte mljeveni keks.
Sve dobro izmiješajte žlicom i vratite na vatru još minutu-dvije dok ne proključa.
Fil ostavite da se prohladi svega 5-10 minuta i odmah filujte korice još toplim filom.
Na svaku koricu ide po 7 žlica fila kako bi vam slojevi bili jednake debljine. Budite brzi prilikom filovanja! Fil se zgušnjava kako se hladi pa će vam biti teže razmazati ga lijepo ravnomjerno. Ja nabacam na koricu 7 žlica fila svugdje po malo i špatulom samo razmažem i poravnam. Prilikom stavljanja sljedeće korice, blago je pritisnite rukama da se zalijepi i tako dok ne utrošite sve korice i fil. Posljednja korica se ne maže jer na nju ide glazura.
Nafilovan kolač blago pritisnite odozgo da se svi slojevi fino zalijepe. Ako je potrebno, prekrijte kolač folijom i odozgo ga opteretite nekim limom za pečenje. Ja ovo nisam radila jer nije bilo potrebe.
Stavite kolač u hladnjak da se ohladi i stegne, najmanje 3 sata ili preko noći.
Kada se stegnuo, napravite glazuru. U lončiću otopite najprije crnu čokoladu s uljem, na najmanjoj vatri uz stalno miješanje. Odmah potom stavite na štednjak drugi lončić s bijelom čokoladom i uljem i na isti način otopite. Oprez kod odabira bijele čokolade! Birajte samo kvalitetnu jer se bijela čokolada slabije kvalitete neće lijepo topiti.
Nakon što se crna glazura prohladila nekoliko minuta, nanesite je svugdje ravnomjerno na kolač i lijepo razmažite i poravnajte.
Odmah potom uzmite bijelu glazuru pa žlicom nabacajte onako nasumično na razna mjesta. Uzmite čačkalicu i jednostavno samo prošarajte kako vam je volja. Slobodno iskažite svoje slikarsko umijeće!
Kada ste zadovoljni dobivenim rezultatom, stanite sa šaranjem i stavite kolač u hladnjak da se glazura stegne.
Nastupa rezanje za koje ja koristim isključivo samo skalpel, a vi ako ga nemate, koristite najtanji i najoštriji nož koji imate. Ako ste fanatik kao ja, tj. ako vam precizno narezan kolač u milimetar pruža neopisivo zadovoljstvo, onda se obavezno dohvatite i jednog dugačkog ravnala kojim ćete prije rezanja označiti komade. Moja su 4 cm dužine i 2 cm širine.
Dakle, zarežite skalpelom (nožem) mjesta gdje ćete rezati, i uz pomoć ravnala spojite označena mjesta tako što prvo samo ovlaš zarežete po površini glazure, a drugi put napravite pravi rez do kraja kolača.
To bi bilo to. Preostaje još samo da probate kolač i uživate u njemu.
Napomena
Kolač može biti i u posnoj varijanti ako mlijeko zamijenite vodom i koristite posnu bijelu čokoladu.
Možete koristiti čisti mak ili smjesu maka za kolače (s dodacima).
Količinu šećera možete korigirati prema ukusu.
Fotografije: Mystic cakes