Ana Prša na naš portal donosi prvi recept s četvrtom vrstom čokolade – ružičastom, koju je iskoristila u ovom tartu.
Sastojci
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 50 g masti
- 50 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- 1 burbon vanilin šećer
- prstohvat soli
Biskvit
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 70 g glatkog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 30 g maslaca
- 50 g toplog mlijeka
- naribana korica pola limete
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
Žele od jagoda
- 200 ml jagoda
- 50 g šećera
- 1 vrećica želatine u prahu
Ganache od bijele čokolade
- 85 g slatkog vrhnja
- 85 g bijele čokolade
Cremeux od vanilije
- 160 g mlijeka
- 3 žumanjka
- 1 burbon vanilin šećer
- 36 g šećera
- 20 g gustina
- 28 g kakao maslaca
- 2,5 lista želatine
- 240 g slatkog vrhnja
Ganache od Ruby čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
- 200 g Ruby čokolade
- ¼ žličice praha cikle
Priprema
Prhko tijesto
Promiješajte sve suhe sastojke, dodajte njima ostale te umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata da odmori.
Prhko tijesto stavite u kalup za pite/tartove promjera 28 cm. Kalup je prije potrebno namastiti i pobrašniti. Tijesto prije pečenja izbodite vilicom. Peći na 170°C 20 minuta.
Biskvit
Istucite žumanjak sa šećerom, dodajte mu otopljeni maslac i toplo mlijeko te promiješajte.
U to zatim dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te fino naribanu koricu limete.
Dobro izmiksajte.
U drugoj posudi istucite bjelanjak s prstohvatom soli u snijeg. Snijeg lagano umiješajte u gornju smjesu pomoću špatule, preklapajući.
Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje, izlijte smjesu te pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 170°C. Pečen biskvit izvadite na rešetku kako bi se ohladio. Ako vam je biskvit kojim slučajem na sredini previsok, izravnajte ga nožem.
Žele od jagoda
Jagode stavite kuhati sa šećerom. Kada omekšaju i šećer se otopi usitnite ih štapnim mikserom. Želatinu u prahu napravite prema uputi s vrećice. Prah promješajte s 5 žlica hladne vode i pustite da nabubri. Zatim je otopite na laganoj vatri pazeći da ne zakipi. Želatinu umiješajte u jagode. Smjesu ulijete u kalup/zdjelicu promjera 18 cm koji ste prije obložili folijom. Folija će pomoć da žele kasnije lakše izvadite. Stavite u hladnjak da se stegne u žele.
Ganache od bijele čokolade
Slatko vrhnje zakipiti te preliti po nasjeckanoj čokoladi. Ostaviti nekoliko minuta da se čokolada otopi pa žlicom promiješati kako bi se čokolada i vrhnje sjedinili.
Cremeux
Listiće želatine staviti da se namaču u hladnoj vodi.
Dobro izmiješajte mlijeko, žumanjke, šećer, burbon vanilin šećer i gustin te stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Maknuti s vatre, umiješati kakao maslac dok se ne otopi, dodati ocijeđenu želatinu pa miješati kako bi se rastopila. Pustiti smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu.
Posebno istući 240 g slatkog vrhnja u šlag te dodati gornjoj smjesi pa pomoću špatule lagano miješati kako bi se smjese sjedinile.
Ganache od Ruby čokolade
U slatko vrhnje umiješati prah cikle pa zakipiti te preliti preko čokolade. Ostaviti par minuta da se čokolada otopi pa promiješati žlicom kako bi se vrhnje i čokolada sjedinile.
Slaganje
Na ohlađeno prhko tijesto izliti ganache od bijele čokolade. Kada se malo stegne na njega staviti biskvit. Biskvit zatim tanko premazati cremeuxom od vanilije te na njega staviti žele od jagoda. Zatim ostatak cremeuxa premazati preko želea i napuniti tart. Poravnati kremu. Kada se ganache od ruby čokolade malo ohladio (a da je još tekući) izliti ga preko kreme, do rubova. Ostaviti da se ganache stegne pa ukrasite tart po želji. S obzirom da mi je Ruby čokolada divna sama po sebi, smatrala sam da je ne treba ukrašavati, dovoljan je ukras što je ružičasta, ali nisam mogla odoljeti samo je lagano „obrubiti“ komadićima usitnjenih rozih macaronsa.
Fotografija: Ana Prša
[print_link]