Prilikom svog gostovanja na našem portalu, Bojana Stefanović, glumica i autorica blog Fat mama, s nama je podijelila recept za rum babu.
Sastojci
Tijesto
- 300 g brašna
- 3 g soli
- 110 g maslaca isječenog na kockice
- 6 g suhog kvasca
- 12 g meda (1 žlica)
- 375 g jaja, hladnih (7 komada)
Sirup
- 2 litre vode
- 650 g šećera
- kora 2 naranče i limuna
- 1 žlica vanilije
- 60 ml tamnog ruma ili pola bočice arome ruma
I još
- džem od marelice
- svježe voće
- šlag
Priprema
Tijesto
Suhe sastojke pomiješati s medom i maslacem i mutiti mikserom dok ne postane zgrudvano – oko 3 minute. Dodati jaja i mutiti dok tijesto ne postane glatko, 1 minutu na niskoj brzini i 3 na visokoj. Isključiti mikser i skinuti sve s rubova posude. Mutiti mješavinu još 7 minuta na visokoj brzini. Tijesto je jako elastično i ljepljivo. Uliti u kalup za kuglof podmazan maslacem. Ostaviti na toplom da se tijesto digne na duplo, pokriveno vlažnom krpom.
Peći na 190 stupnjeva bar 30 minuta. Kad je pečeno, izvaditi iz kalupa i ostavite na zraku da se osuši bar jedan dan.
Sirup
Dovesti do ključanja sve sastojke, skinuti s vatre i pustiti da stoje nekoliko sati. Sljedećeg dana dovedite sirup do ključanja, prije prelijevanja premazati tijesto rastopljenim džemom od marelice. Zatim preliti sirup preko babe koju ćete staviti u dublju posudu i ostaviti par sati da upije sirup.
Servirati sa šlagom i svježim sezonskim voćem.
Fotografije: Fat mama