Jednostavne i brze kuglice koje osvajaju izgledom, ali i okusom.
Sastojci
- 150 gr mljevenih lješnjaka
- 125 gr mljevenog keksa
- 60 gr šećera u prahu
- 15 gr kakaa u prahu
- 2 žlice meda
- 60 ml ruma
- I još: crna i bijela čokolada
Priprema
U jednoj posuditi sjedinite mljevene lješnjake, kekse, šećer u prahu i kakao. U to dodajte med i rum pa sve dobro izmiješajte – najbolje rukom. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku otprilike pola sata.
Kada smjesa postane dovoljno čvrsta, izvadite je iz hladnjaka. Malom žlicom uzimajte malo tijesta te brzo oblikujte kuglice i slažite ih na papir za pečenje.
Kako biste postigli snažni vizualni efekt, kuglice, nakon što su bile neko vrijeme u hladnjaku, ukrasite bijelom i crnom čokoladnom glazurom. Polovicu napravljenih kuglica umočite u bijelu glazuru, a polovicu u crnu glazuru. Ostatak glazure prebacite u vrećicu za zamrzavanje te otkidajte vrh vrećice (samo mali komadić). Nakon što se glazura na kuglicama stegnula, crnom čokoladom prošarajte bijele kuglice, a bijelom crne.
Kuglice do serviranja čuvajte u hladnjaku.
Napomena
Ove su kuglice prilično alkoholne, no ne preporučuje se mijenjati omjer alkohola jer se u protivnom neće dati izraditi tijesto zbog nedostatka tekućine. Ukoliko vam smeta toliko alkohola, zamijenite ga nekim sokom, npr. onim od naranče.
U tijestu umjesto mljevenih lješnjaka, možete koristiti neke druge orašaste plodove (badem, orah).
Osim predložene dekoracije, kuglice se mogu uvaljati u šećer u prahu, čokoladu u prahu, kakao, kokos, čokoladne mrvice itd. Ukrasite ih po vašoj želji.
Fotografija: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]