Svaki dan je izvrsna prilika za isprobavanje novih recepata za sladoled i zato vam danas donosimo recept za rum sladoled s komadićima čokolade i trešnje koji je s nama podijelila Kristina Štriga.
Sastojci
Sladoled
- 50 g bijele čokolade
- 50 g tamne čokolade
- 50 g trešanja
- 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 500 ml vrhnja za šlag (35 % m.m.)
- 2 rum šećera
Preljev
- 100 g trešanja (u slučaju da nemate trešnje možete koristiti višnje ili borovnice)
- 1 žlica gustina
Priprema
Sladoled
Nasjeckajte bijelu čokoladu, tamnu čokoladu i 50 g trešanja. Bijelu čokoladu otopite na pari, malo ohladite i sjedinite s kondenziranim mlijekom. Vrhnje za šlag miksajte sa rum šećerom dok ne postane pjenasto te uspijte mješavinu mlijeka i bijele čokolade. Lagano sjedinite te dvije smjese pomoću špatule. Trešnje i tamnu čokolade pažljivo umiješajte u tekuću smjesu sladoleda.
Prebacite u kutiju s poklopcem i ostavite u zamrzivaču sat vremena.
Preljev
Dok se sladoled hladi vi napravite preljev od trešanja (ili voća po izboru). Zakuhajte trešnje, kad zavru sklonite ih s vatre, usitnite štapnim mikserom i pomiješajte sa žlicom gustina. Vratite na vatru i pustite da vriju 5 minuta, sklonite s vatre i pustite da se ohladi.
Slaganje
Nakon sat vremena promiješajte sladoled vilicom te žlicom rasporedite preljev od trešanja. Vilicom prošarajte po sladoledu kako bi dobili swirl. Vratite sladoled u zamrzivač na minimalno 5 sati, najbolje preko noći.
Nekoliko minuta prije posluživanja izvadite sladoled iz zamrzivača kako bi dobili kremastu konzistenciju.
Fotografije: Kristina Štriga