Počeo je još jedan radni tjedan, znači treba nam još jedan neodoljivi slatki recept za koji se danas pobrinula Ana Prša sa svojim ružičastim eklerima.
Sastojci
Tijesto
- 65 ml mlijeka
- 65 ml vode
- 5 g šećera
- 70 g glatkog brašna
- 55 g maslaca
- 2 jaja
- prstohvat soli
Krema od bijele čokolade
- 100 g slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- 70 g malina
Krema od ruby čokolade
- 60 g mlijeka
- 10 g šećera
- 1 žumanjak
- žličica gustina
- 50 g ruby čokolade
- na vrh noža prah maline
- 75 g slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto
Stavite kuhati mlijeko, vodu, šećer, maslac i sol. Kada zakipi, maknite s vatre i umiješajte brašno. Brzo ga miješajte pjenjačom kako se ne bi zgrudalo. Vratite na vatru da se kuha još otprilike minutu dvije, neprestano ga miješajući kuhačom ili špatulom.
Zatim tijesto prebacite u posudu za miksanje te mu dodajte jedno po jedno jaje neprestalo miksajući. Kada su jaja umiješana u tijesto i kad se smjesa sjedinila, na mikser stavite nastavak za tijesto i pustite da se još miksa s time cca 5 minuta.
Kada je gotovo, tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu, te istiskujte tijesto za eklere na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite mjesta između jer će se tijekom pečenja udvostručiti.
Peći na 170°C cca 20 minuta. Pečene eklere izvadite iz pećnice i izbušite rupicu na njemu pomoću čačkalice kako bi vrući zrak izašao van.
Krema od bijele čokolade:
Zakuhajte slatko vrhnje te ga prelijte preko izlomljene bijele čokolade. Nakon nekoliko minuta kada se čokolada otopi, pomoću žlice izmiješajte da se sastojci sjedine. Ostavite da se malo ohladi te umiješajte maline.
Ruby krema
U mlijeku razmutite prah maline, dodajte šećer, gustin i žumanjak. Sve izmiješajte da nema grudica te staviti kuhati neprestano miješajući. Kad krema zakipi, miješajte još kratko kako bi se krema zgusnula.
Maknite s vatre pa umiješajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi.
Slatko vrhnje smiksajte u meki šlag pa ga pomoću špatule umiješajte u gornju kremu.
Slaganje
Eklere sam slagala tako da sam im odrezala vrh pa unutra punila kremom od bijele čokolade i malina, a gore ukrašavala s kremom od ruby čokolade. Na kraju poklopite vrhom koji ste odrezali.
Ja sam se malo zaigrala pa neke nisam poklapala već sam ih okitila šećernim perlicima.
Dio poklopaca koji nisu završili na eklerima smo pojeli s ostatkom kreme.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]