Naša suradnica Irena Gavran s bloga Pregacha s nama dijeli recept za Snickers tortu.
Sastojci
Karamel
- 200 g kristal šećera
- 300 g vrhnja za šlag s mliječnom masti
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
Snickers krema
- 600 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g kikiriki maslaca s komadićima kikirikija
- 250 ml vrhnja za šlag
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 4 žlice skuhane i ohlađene kave (ili vode)
- 100 g ulja
- 150 g glatkog brašna
- 25 g oštrog brašna
- 40 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- + nekoliko žlica mlijeka za posipanje biskvita
Ganache
- 100 g tamne čokoade
- 150 g vrhnja za šlag
Priprema
Karamel
Prvo napravite karamel. Ja ga radim po ovom receptu. Vi, naravno, možete raditi po svom omiljenom receptu, možete koristiti kupovnu.
Snickers krema
Nakon karamela krećem s kremom. Pola litre mlijeka stavim kuhati sa šećerom, a preostalih 100 ml pomiješam s praškom za puding. Kad mlijeko zavrije, dodam mlijeko s pudingom i kuham 2 – 3 minute da se puding zgusne. U toplo dodam maslaca od kikirikija i miješam dok se sve ne poveže.
Poklopim prozirnom folijom i stavim kremu hladiti.
Biskvit
Sad dolazimo do pripreme biskvita.
Kalup promjera 26 cm obložimo papirom za pečenje (i dno i stranice). Pećnicu upalite na 180 stupnjeva (kod mene s ventilacijom).
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane.
Žumanjcima dodajte šećer, kavu (ili vodu) i ulje, pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. Dodajte prosijane suhe sastojke i miksajte da se sve sjedini.
Na kraju, rukom i špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu istresite u kalup, poravnajte i pecite 30 – 35 minuta.
Biskvit izvadite, ohladite i prerežite na 3 jednaka dijela.
Ganache
Za ganache ugrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja, pa dodajte sitno sjeckanu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Slaganje
Završit ćemo snickers kremu tako što ćemo kratko izmutiti 250 ml vrhnja za šlag, a zatim dodati ohlađenu puding kremu i miksati dok ne postane lijepo maziva i srednje čvrsta.
Sad kad imamo spremne sve sastojke, možemo složiti tortu.
Na pladanj za posluživanje stavite jednu koru biskvita. Vratite obruč kalupa za tortu.
Biskvit prelijete s nekoliko žlica mlijeka, pa namažite s pola snickers kreme. Stavite drugi biskvit, opet nekoliko žlica mlijeka, zatim namažite drugu polovicu kreme.Na kraju stavimo i treći biskvit, prelijemo ga s nekoliko žlica mlijeka i na njega stavimo karamel. Ako radite po mom receptu, bit će vam dosta i manje od pola.
Karamel lijepo poravnajte, a na njega izlijte ganache i tortu stavite da se ohladi.
Ukrasite po želji.
Nas je torta oduševila i već neko vrijeme je pri vrhu omiljenih. Iako sam uvijek prije za mousse torte, ova uopće nije teška, krema ne sadrži maslac – a opet je dovoljno masna zbog maslaca od kikirikija.
Fotografija: Pregacha