Navratili smo malo do bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović i oduševili se ovim krasnim receptom za Sacher kolač.
Sastojci
Biskvit
- 150 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 4 jaja
- 120 g šećera
- prstohvat soli
- 20 g kakaa
- 1 žličica cimeta
- 120 g oštrog brašna
- 1/2 vrećica praška za pecivo (6 g)
- 80 g mljevenih oraha
Premaz
- 250 – 300 g pekmeza od marelice
Ganache glazura
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit
Maslac i čokoladu stavite u lončić pa otopite na srednjoj vatri i ostavite sa strane da se prohladi.
Razbijte cijela jaja u plastičnu posudu, dodajte šećer i prstohvat soli pa mikserom pjenasto umutite dok smjesa ne utrostruči volumen i sav šećer se otopi. Odložite mikser.
Potom dodajte otopljeni maslac s čokoladom i na kraju suhe sastojke koje ste prethodno pomiješali: kakao, cimet, brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Žicom ili špatulom sjedinite smjesu, lagano miješajući ručno i pazeći da vam smjesa ne splasne. Nemojte dugo miješati, već tek toliko da se smjesa lijepo poveže i sjedini.
Smjesu za biskvit ulijte u papirom obložen lim dimenzija 30 × 20 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20 – 25 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, gotovo je. Ostavite ga da se ohladi.
Slaganje kolača
Ohlađeni biskvit presijecite horizontalno na dva dijela. Budite pažljivi da vam se ne polomi jer je biskvit malkice osjetljiv. Ako vam je lakše, možete prvo prepoloviti biskvit na dva dijela, pa svaki presjeći horizontalno. Savjet: Ja nožem skinem i koricu s gornje površine biskvita kako bi mi bio ljepši i ravniji, ali vi to ne morate raditi.
Donji biskvit pažljivo vratite u lim ili ga stavite na odgovarajući pladanj pa ga premažite s otprilike 2/3 pekmeza od marelica. Poklopite drugim biskvitom i također ga premažite ostatkom pekmeza.
Napomena: Količinu pekmeza možete prilagoditi prema svom ukusu. Ako vam se 300 g čini puno, slobodno smanjite količinu, ali meni je ljepši kolač kada je sočniji. Po mogućnosti izbjegavajte jeftine i preslatke kupovne pekmeze i koristite domaći ili neki kvalitetniji kupovni.
Ganache glazura
Slatko vrhnje ulijte u lončić i zagrijte do vrenja. Skinite s vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa pjenjačom miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Prohladite glazuru nekoliko minuta pa je prelijte preko kolača. Neka kolač odstoji malo na sobnoj temperaturi, a potom ga stavite u hladnjak da se dobro ohladi i glazura stegne.
Ohlađen Sacher kolač režite na kocke.
Fotografije: Mystic cakes