Na blogu Pregacha autorice Irene Gavran pronašli smo recept za jedan od onih slatkih klasika koje baš nikad ne preskačemo – sacher tortu.
Sastojci
Biskvit
- 200 g tamne čokolade
- 170 g maslaca
- 65 g šećera u prahu
- 8 jaja – odvojiti
- 130 g šećera
- 150 g brašna
- ½ praška za pecivo (5 g)
Premaz
- 300 g pekmeza od marelice
Glazura
- 130 g vode
- 130 g šećera
- 180 g tamne čokolade
Priprema
Namastite kalup za tortu promjera 26 cm, a pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Biskvit
Otopite čokoladu na pari i ostavite sa strane da se lagano ohladi.
Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu nekoliko minuta. Dodajte otopljenu čokoladu, pa miksajte još koju minutu.
Smanjite brzinu miksanja, pa ubacujte jedan po jedan žumanjak, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i šećerom dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smjesu.
Prosijano brašno dodajte prvoj smjesi s maslacem, čokoladom i žumanjcima i špatulom sjedinite (bitno je da nema grudica brašna).
Dodajte 1/3 bjelanjaka i lagano umiješajte špatulom u prvu smjesu. Zatim dodajte drugu trećinu bjelanjaka i učinite isto (sad će ići poprilično lakše). I na kraju zadnju trećinu.
Istresite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 40 – 45 minuta.
Biskvit izvadite iz pećnice i dobro ga ohladite.
Prerežite po pola, a ako treba (ja sam morala), poravnajte i vrh biskvita.
Premaz
Pekmez dobro zagrijete (do vrenja) na štednjaku da postane maziviji i kao tekućina.
Premažite prvu polovicu biskvita tankim slojem pekmeza, pa stavite drugu polovicu. Nju isto premažite pekmezom, kao i rubove torte.
Tortu stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.
Glazura
Kuhajte vodu sa šećerom. Znači, kad proključa ja kuham još bar 5 minuta na srednjoj vatri.
Kad je postala kao sirupasta, u njoj otopite čokoladu (ukoliko želite biti sigurni da se sve otopilo, izblendajte ju štapnim mikserom, jedino što će glazura dobiti dosta zraka, pa ćete imati dosta mjehurića po po torti – što se vidi na mojoj).
Ohladite glazuru na sobnu temperaturu.
Prelijte preko ohlađene torte i po vrhu i po rubovima i ostavite da se i glazura ohladi.
Fotografije: Pregacha