Ako želite sačuvati ljeto i za zimski dio godine, najbolje je da pripremite džem od marelice čiji recept s nama dijeli Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
- 10 kg marelica očišćenih i narezanih na komade
- 4 kg šećera
- 5 vrećica vanilin šećera
Priprema
Marelice operite i odvojite od koštice te narežite na manje komade. Stavite ih u veliku plitku posudu i počnite zagrijavati. Budući da imam posudu s debljim dnom nije dolazilo do sagorijevanja i lijepljenja za dno. Možete plin držati na srednjem plamenu cijelo vrijeme, ali sve ovisi o vašoj posudi u kojoj radite džem.
S obzirom na to da volim da džem ostane svijetle boje, slušam starije i mudre koji su me savjetovali da šećer ne stavim odmah jer dolazi do karamelizacije i tamnjenja, pa džem bude jako tamne boje. Znači, samo čisto voće lagano kuhamo i povremeno miješamo nekih 2 sata te mu tek tada dodajemo šećer i vanilin šećer.
Dobro ga promiješamo i kuhamo dalje još oko jedan sat.
Sada dolazi vrijeme kada sami odlučujete o gustoći džema. Vrlo je teško ocijeniti kada je trenutak da završite kuhanje, ali nemojte zaboraviti da će se džem dosta stisnuti prilikom hlađenja. Evo jedan mali trik koji dosta pomaže, na tanjurić stavite nekoliko žlica džema i stavite u hladnjak da se ohladi, pa ćete vidjeti realnu teksturu džema.
Možete umiješati 2 želina ako mislite da je džem prerijedak jer će on pomoći da se džem bolje stisne. Ako smatrate da je gotov, prionite punjenju čistih staklenki koje brzo zatvorite dok su još vruće.
Drugi dan ih ponosno posložite na police smočnice dok ne dođu na red za degustaciju. Najveći je užitak darovati ih dragim ljudima ili napraviti palačinke sa svježim džemom kao što smo mi napravili.
Fotografija: Gurmanka