Prvi ovogodišnji recept tjedna, a ujedno i zadnji božićni recept jest onaj za salamicu od lješnjaka i čokolade.
Sastojci
- 400 g keksa Petit Beurre
- 150 g lješnjaka
- 5 oblatni
- 2 stolna margarina
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 g čokolade za kuhanje
- pola čašice ruma
Priprema
Na početku pripremite suhe sastojke – pola količine keksa sitno sameljite, a pola nožem usitnite (tako da ostanu i veći komadi). Lješnjake malo popržite na tavi pa ih, nakon što se ohlade, sameljite na sitno. Ove suhe sastojke stavite u posudu i izmiješajte tako da dobijete homogenu smjesu.
Nakon što ste pripremili suhe sastojke, stavite oblatne da omekšaju. Pod mlazom vode smočite šest čistih kuhinjskih krpa pa na najveći lim za pečenje slažite jednu mokru krpu, pa jednu oblatnu, pa opet mokru krpu. Slaganje završite stavljanjem mokre krpe na vrh. Ostavite oblatne da omekšaju dok vi pripremite punjenje.
Margarin isijecite na tanke ploške, a čokoladu razlomite na kockice pa jaja, margarin, čokoladu, šećer, vanilin šećer i rum stavite da se otope na pari. Neprestano miješajući, kuhajte dok se sve ne otopi.
Vruću rastopljenu smjesu dodajte pripremljenim suhim sastojcima i sve dobro promiješajte.
Još toplom smjesom premažite omekšale oblatne i to tako da ih prije punjenja okrenete naopačke tj. da prvo premažete onu koja je bila na dnu, a zadnju onu koja je bila na vrhu. Svaku oblatnu namažite jednom petinom kreme i odmah zamotajte u kobasicu.
Ostavite ih da se osuše barem nekoliko sati (najbolje preko noći). Osušene salamice narežite na tanke ploške i servirajte.
Napomena
U izvornom receptu umjesto lješnjaka idu orasi koji se ne prže na tavi pa možete salamicu pripremiti i na taj način.
Preporučeno je oblatne staviti omekšati tek nakon što se pripreme suhi sastojci jer ukoliko se prerano stave omekšati moguće je da se potpuno otope pa ih je nemoguće zamotati.
Fotografija: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]