Vesna Kaselj iz Socijalno-humanitarne udruge Svjetlost Đakovo za našu je rubriku Slatka baština podijelila priču o nadaleko poznatoj đakovačkoj slastici – salenjaku, a sad nam donosi i starinski recept za salenjake.
Sastojci
- 60 dag brašna
- 30 dag svinjskog sala
- 1 žumanjak
- 2 dcl mlijeka
- 1 germa (kvasac)
- 3-4 žlice šećera
- 3-4 žlice ulja
- 1 mala žlica soli
Priprema
Zamijesite tijesto malo mekše i ostavite ga na toplom mjestu da se podigne.
Razvaljajte ga i namažite komadićima sala. Preklopite tijesto i ponovno razvaljajte pa ga preklopite i ostavite neka miruje 15-20 minuta.
Nakon proteklog vremena razvaljajte tijesto i režite na kvadratiće 6-8 cm, na svaki namažite domaći pekmez, preklopite te smotajte tako da zavrnete rubove tijesta.
Složite salenjake u tepsiju i ostavite neka se dižu još 15 minuta.
Pecite ih 30-35 minuta na 200 stupnjeva.
Pečene, mlake salenjake posipajte sitnim šećerom.
U slast!
Fotografije: Socijalno-humanitarna udruga Svjetlost Đakovo
[print_link]