Iako nije vrijeme od borovnica, svakako je vrijeme od čokolade pa borovnice možete zamijeniti voćem koje imate pri ruci i uživati u ovoj divnoj torti po receptu Marije Jerkić Herjavić.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 120 g maslaca
- 120 g čokolade za kuhanje
- 100 g heljdinog brašna
- rum
- 20 g kukuruznog škroba
Ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
- rum
I još
- borovnice
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutiti žumanjke s pola šećera, dodati omekšali maslac pa otopljenu čokoladu i na kraju brašno, rum i škrob. Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke s drugom polovicom šećera.
Prebaciti u maslacem premazani kalup i peći 45 minuta na 160°C.
Ganache
U dobro ugrijano slatko vrhnje (maknuti s vatre) dodati nasjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi te dodati malo ruma. Time preliti tortu.
Kad se ganache stisne, po njemu posložiti borovnice. Nakon nekoliko sati će se u potpunosti stisnuti.
Napomena
Umjesto heljdinog brašna i škroba, možete staviti 120 g oštrog brašna.
Torta je pečena u kalupu koji ima udubljenje kad se biskvit preokrene.
Fotografije: Marija Jerkić Herjavić