Neka se na vašem uskršnjem stolu pronađu ove tri verzije ukusnih amaretta za koje recept s nama dijeli Josip Gavran s bloga Woodie Foodie.
Badem amaretti (klasični)
- 2 bjelanjka, sobne temperature
- prstohvat soli
- 1/2 žličice ekstrakta badema
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 130g šećera
- 200g bademovog brašna
- šećer u prahu
Čokoladni amaretti
- 2 bjelanjka, sobne temperature
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta badema
- 130g šećera
- 200g bademovog brašna
- 20g kakaa
- šećer u prahu
Amaretti s pistacijama
- 2 bjelanjka, sobne temperature
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta badema
- 130g šećera
- 110g bademovog brašna
- 90g mljevenih pistacija
- šećer u prahu
Priprema
Mikserom istucite snijeg od bjelanjaka i soli. Smjesi potom dodajte potrebne ekstrakte pa ponovno sve sjedinite mikserom, ovoga puta značajno kraće. Dodajte šećer, brašno i dodatak po izboru (kakao ili pistacije) i smjesu lagano umijesite špatulom. Kreirajte kuglice veličine oraha, dobro uvaljate u šećer u prahu (višak šećera u prahu uklonite tako što ćete s kuglicama malo žonglirati) i stavite u lim za pečenje čije ste dno prekrili papirom za pečenje. Amaretti kekse lagano utisnite drvenom kuhačom, žlicom ili dnom čaše, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, otprilike 25 minuta. Jesti ih možete odmah, ali bih vam preporučio da ih potpuno ohladite.
Fotografija: Woodie Foodie