Zadnjih se dana jagode mogu naći doslovno na svakom koraku pa vam mi donosimo recept za šareni cheesecake s jagodama koji nam stiže s bloga Minjina kuhinjica autorice Minje Bogdanovski.
Sastojci
Osnova od keksa
- 150 g maslaca
- 125 g šećera u prahu
- 380 g mljevene plazme
- 160 ml gaziranog soka od naranče
Fil
- 600 g krem sira
- 180 g šećera u prahu
- 180 g kiselog vrhnja 20% m.m.
- 300 ml slatkog vrhnja
- 15 g želatine + 60 ml hladne vode
- 150 g čokolade
- 300 g jagoda
Preljev
- 450 g jagoda
- 15 g želatine + 60 ml vode
- 300 ml vode
- 180 g šećera
Priprema
Izmiksajte maslac i šećer u prahu. Dodajte mljevenu plazmu, promiješajte pa ulijte i sok. Dobro promiješajte da se smjesa ujednači.
Ulijte u kalup s obručem koji se skida, veličine 26 cm. Izravnajte smjesu i ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak.
Fil
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite 10 minuta. Sjedinite krem sir i šećer u prahu. Dodajte kiselo vrhnje i umućeno slatko vrhnje i sve još malo mikserom umutite. Želatinu istopite i dodajte u fil, a onda ga podijelite na dva jednaka dijela. U prvi dio dodajte istopljenu čokoladu, ali samo malo, promiješajte da fil ostane šaren. Ulijte u kalup preko keksa. Jagode stavite u blender i izblendirajte. Dodajte u drugi dio fila i dobro promiješajte. Prelite preko šarenog dijela. Ostavite u hladnjaku dok pripremate preljev.
Preljev
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite 10 minuta. Jagode i 300 ml vode stavite u blender i dobro izmiksajte. Prelijte u posudu za kuhanje i dodajte šećer. Stavite da se kuha. Kada počne vriti, kuhajte još nekih 4-5 minuta. Skidajte pjenu koja se stvorila na površini.
Sklonite s vatre i dodajte nabubrjelu želatinu. Promiješajte i ostavite 5 minuta da se malo prohladi. Za to vrijeme možete nastaviti žlicom skidati pjenu, ako je preostala.
Cheesecake izvadite iz hladnjaka i polako prelijte preljevom. Najbolje je da to radite većom žlicom. Pažljivo prebacite u hladnjak i ostavite najmanje 3-4 sata da se ohladi i stegne. Tankim nožem pređite ivicom kalupa i skinite obruč.
Fotografije: Minjina kuhinjica
[print_link]