Današnji dan zasladit će nam Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača na kojem smo pronašli recept za savijaču od maka, jabuka i višanja.
Sastojci
Smjesa od maka i jabuka
- 200 g mljevenog maka
- 5 žlica šećera
- 2 žličice cimeta
- 2 srednje velike jabuke
- 200 ml mlijeka
- Nadjev od višanja
- 350 g višanja
- 1 vanilin šećer
- 2 ravne žlice gustina
Premaz za kore
- 100 g maslaca
- 100 ml mlijeka
Ostalo
- 500 g listova za savijače (12 kom)
Priprema
Za pripremu premaza maslac i mlijeko zagrijte na laganoj vatri tek toliko da se maslac otopi.
Za pripremu nadjeva mlijeko zagrijte do vrenja pa njime prelijte mak kojeg ste pomiješali sa šećerom i cimetom. Smjesu dobro izmiješajte pa dodajte krupno naribane jabuke.
Višnje ili trešnje, ovisno što imate i volite, pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom.
Za svaku savijaču potrebne su vam tri kore. Prvu koru premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka. Na nju stavite drugu koru, također ju premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka i prekrijte trećom korom. Na treću koru, preko 2/3 površine kore, stavite nadjev od maka i jabuka, Po maku posipajte malo višanja, odnosno trešnja pa lijepo umotajte kore u savijaču. Savijače slažite jednu do druge na namašćen lim. Isto ponovite s ostatkom sastojaka, ukupno ćete dobiti četiri savijače.
Savijače prije pečenja premažite s ostatkom mješavine maslaca i mlijeka i posipite s jednim vanilin šećerom. Savijaču pecite 20-25 minuta na 180°C, dok ne poprimi zlatno -žutu boju. Savijaču poslužite toplu ili hladnu, a po želji ju možete posuti šećerom u prahu.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]