Inspirirani receptom koji smo pročitali u jednom časopisu, odlučili smo pripremiti našu prvu slasticu s trešnjama – ovu divnu savijaču.
Sastojci
- 1 kg neočišćenih trešanja (oko 840 g očišćenih trešanja)
- 200 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 20 g gustina
- 30 g maslaca
I još
- gotove kore za savijaču
- maslac za premazivanje
Priprema
Trešnje očistite i stavite u lonac u koji ćete kuhati nadjev.
Dodajte im sve ostale sastojke te staviti kuhati na laganu vatru oko 20 minuta. Povremeno promiješajte.
Gotov nadjev ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Uzmite dvije kore za savijaču, stavite jednu preko druge pa na gornju nanesite nadjev (na jedan dio kore) i zamotajte. Na taj način napravite tri savijače i složite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Zamotane savijače premažite otopljenim maslacem te ih stavite u pećnicu. Pecite oko 20 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotove savijače izvadite iz pećnice, ostavite da se ohlade pa ih rarežite na komade željene veličine i pospite šećerom u prahu.
Čuvajte ih u hladnjaku.
Napomena
Ukoliko želite savijače bogatijeg punjenja, umjesto tri, napravite dvije savijače.
Recept se, naravno, može pripremiti s domaćim korama, no mi smo, u nedostatku vremena, odlučili iskoristiti gotove kore.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]