Mnogi koji tek počinju koristiti prehrambene boje imaju mnogo pitanja – mi smo u ovom tekstu nastojali odgovoriti na većinu tih pitanja.
Prošli smo vas tjedan pobliže upoznali s bojama koje se koriste u slastičarstvu, a danas vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati korištenje boja i uz pomoć kojih ćete svoje slastice pretvoriti u mala šarena remek djela.
Prilikom dodavanja boja treba imati na umu da zbog sastojaka u smjesi poput jaja ili maslaca, smjesa nikada neće biti potpuno bijela, stoga se pri dodavanju željene boje može dodati i malo bijele kako bi se postigao točno željeni ton. Ovo se odnosi na oblike boja kod kojih je dostupna bijela boja, što nije slučaj s tekućim bojama.
Prilikom bojanja smjesa koje u sebi sadrže kisele sastojke poput limuna, kiselog vrhnja ili octa također može doći do poteškoća pri postizanju željene nijanse.
Tamnije tonove lakše je postići dodavanjem boje u tamnije smjese poput čokoladnih krema ili buttercreama.
Bojanje smjese najbolje je raditi na prirodnom osvjetljenju kako biste bili sigurni da ste postigli željeni ton. Rad pod umjetnom rasvjetom može stvoriti privid postignute željene nijanse pa iznošenje gotove slastice na prirodno svijetlo može dovesti do nezadovoljstva. Nakon bojanja na prirodnom svijetlu potrebno je slasticu skloniti do služenja jer stajanjem na prirodnom svijetlu boje mijenjaju intenzitet.
Budući da se boje s vremenom produbljuju, odnosno intenziviraju, preporučljivo je staviti malu količinu boje i ostaviti smjesu da odmori jedan do dva sata kako bi vidjeli točnu nijansu pa po potrebi dodati još boje.
Fotografije: Pixabay