Naša suradnica Irena Gavran s bloga Pregacha danas s nama dijeli recept za kuglof od čokolade i naranče koji ćete zasigurno htjeti isprobati.
Sastojci
Kuglof
- 4 jaja (M)
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 200 ml ulja
- 200 ml soka od naranče
- naribana kora 2 naranče
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade
Glazura
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
- ili po želji
Priprema
Kuglof
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Jaja razdvojite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom miksajte na jakoj brzini nekoliko minuta, dok ne posvijetle i ne udvostruče volumen. Smanjite brzinu pa lagano ulijevajte ulje. Dodajte sok i koru naranče i kratko sjednite mikserom.
U prosijano brašno s praškom za pecivo dodajte čokoladne komadiće i promiješajte kako bi čokolada bila prekrivena brašnom (navodno pomože da čokolada ne padne na dno, ali kod mene su bili dosta veliki komadi pa je dosta čokolade palo na dno, odnosno na vrh kuglofa) i lagano sjednite špatulom sa smjesom od žumanjaka. Zatim biskvitu umiješajte i bjelanjke, lagano, dok se smjesa fino ne izmiješa.
Pecite oko 45 minuta (slobodno napravite test čačkalicom) i ostavite da se hladi bar pola sata prije nego krenete s okretanjem kuglofa.
Glazura
Po želji možete posuti nekom glazurom, šećerom u prahu ili poslužiti uz šlag. Ja sam otopila čokoladu s uljem na pari pa prelila preko kolača.
Fotografije: Pregacha