Vjerojatno svako kućanstvo ima svoj recept za buhtle – na našem smo portalu donijeli već više recepata za ovu slasticu, no danas vam donosimo i onaj koji potpisuje Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić.
Sastojci
Tijesto
- 350 g brašna za dizana tijesta
- 70 g šećera u prahu
- fino ribana limunova korica
- ½ mahune vanilije
- 50 ml toplog mlijeka
- 1/3 svježeg kvasca
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 95 ml mliječnog slatkog vrhnja (36% m.m.)
- 60 g mekog maslaca (ne rastopljenog)
I još
- 50 g maslaca za premazivanje
- punjenje po želji
Priprema
U posudu miksera stavite brašno, šećer u prahu, limunovu koricu i sastruganu mahunu vanilije te lagano izmiješajte da se sastojci ujedine. Mlijeko lagano ugrijte tek toliko da bude mlako, a zatim u njemu rastopite svježi kvasac. U posudu s brašnom dodajte jaje i žumanjak, slatko vrhnje, a zatim mlijeko s kvascem. Krenite miksati pomoć ukuke za tijesta dok se sve ne izmiješa. U ovom će se trenutku sve činiti jako ljepljivo i s tijestom neće biti moguće raditi. Dodajte kockicu po kockicu maslaca sobne temeprature i nastavite miksati dok se svaka kockica ne ukomponira u tijesto. Kada ste potrošili sav maslac, mikser pojačajte na snagu 8 i miksajte oko 10-15 minuta. Tijekom tog procesa gluten počinje djelovati. On je zapravo bjelančevinasta tvar u pšenici koja se ponaša kao „ljepilo“. Što duže obrađujemo tijesto, on će jačati te će u konačnici posve preoblikovati onu ljepljivu masu s početka miksanja. Stanite kada ste dobili čvrstu elastičnu masu. Prebacite tijesto na radnu površinu i malo ga „uredite“ u kuglu, pa položite u plastičnu posudu i lagano nauljite površinu kako se ne bi isušila. Prekrijte prijanjajućom folijom i ušuškajte na toplo mjesto oko 40 minuta.
Kada se tijesto udvostručilo, izbijte mjehuriće zraka te ga ponovno oblikujte u kuglu, prekrijte istom folijom i odložite u hladnjak oko 10 sati. Nakon te hladne fermentacije izvadite ga oko 30 minuta na sobnu temperaturu te krenite oblikovati buhtle. Ja sam svaku vagala na 50 g tako da mi budu jednake. Vadite hrpice koje ćete spljoštiti na radnoj površini u oblik kruga. Na sredinu svakog tijesta stavite žličicu nadjeva po želji (Nutella, LinoLada, pekmez), a zatim spajajte rubove kruga i oblikujte loptice. Spojeve prstima pritišćite da se zaljepe, a zatim ih slažite u lim za pečenje tako da vam spoj bude na dnu. Nastavite dok ne potrošite svu količinu tijesta.
Tako pripremljene loptice prekrijte folijom i ostavite oko 1 sat na toplom mjestu da se udvostruče u volumenu. Prije pečenja premažite ih maslacem pomoću silikonskog nježnog kista, a zatim stavite u hladnu pećnicu koju ćete naknadno ugrijati na 170 stupnjeva. Dakle, dobro ste čuli, stavite ih u hladnu pećnicu! Na taj način se tijesto lagano grije i još dodatno raste kako se pećnica zagrijava, što vam u konačnici daje prekrasnu i nježnu teksturu. Pecite ih oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu boju na površini. Tijekom pečenja će se spojiti i posve ispuniti lim. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih jednostavno pospite šećerom u prahu po želji i uživajte!
Fotografije: Daj kolačić