Žene diljem svijeta danas slave svoj dan, a kako bi vam bio još slađi izradite ove ukusne kremaste kocke po receptu Natalije Milodanović s bloga Mystic Cakes, u kojima se sljubljuje dobro poznat spoj – jagode i čokolada.
Za biskvit
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml tople vode
- 150 g oštrog brašna
- 20 g kakaa
- 1/2 vrećice praška za pecivo (6 g)
Za fil od jagoda
- 350 g smrznutih jagoda
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 1 puding od vanilije (40 g)
- 40 g maslaca
Za kremu od mliječne čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja (50+200)
- 200 g mliječne čokolade
- 1/2 vrećice želatine (5g)
- 250 g krem sira (ABC ili nekog sličnog)
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
Za ganache glazuru
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema
Stavite u posudu cijela jaja, prstohvat soli i šećer pa pjenasto izmiksajte dok se sav šećer ne otopi i smjesa ne pobijeli. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa ulijte ulje u tankom mlazu sve vrijeme muteći.
Potom naizmjenično dodajte toplu vodu i prosijanu mješavinu suhih sastojaka: brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u glatku smjesu.
Uzmite lim za pečenje dimenzija 30×20 cm, obložite ga papirom za pečenje i sipajte pripremljenu smjesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 15 do 20 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, gotovo je.
Stavite u lonac smrznute jagode i šećer pa zagrijavajte na srednjoj vatri dok se jagode ne otope. Prokuhajte ih 5 do 10 minuta da omekšaju i skinite sa vatre. Kratko prohladite pa štapnim mikserom usitnite u glatki umak.
Vratite na vatru, a u vodi izmiješajte puding pa ukuhajte u jagode sve vrijeme miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skinite sa vatre pa odmah dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Prohladite 10-ak minuta pa još topli žele izlijte na biskvit i poravnajte. Neka se malo ohladi pa stavite u hladnjak da se ohladi i stegne dok pripremate kremu.
Ulijte u lončić 50 ml slatkog vrhnja i zagrijavajte do vrenja. Skinite s vatre pa ubacite mliječnu čokoladu izlomljenu na kocke i miješajte pjenjačom dok se skroz ne otopi.
Želatinu pomiješajte sa 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri, a potom ju otopite na najmanjoj vatri i ulijte u vruću mliječnu čokoladu. Izmiješajte i ostavite da se prohladi.
Preostalih 200 ml slatkog vrhnja umutite u šlag, ali ne prečvrsto. U drugoj posudi izmiksajte krem sir sa šećerom u prahu i aromom vanilije pa ulijte prohlađenu mliječnu čokoladu i sve zajedno sjedinite mikserom.
Sada spojite ovu smjesu sa umućenim slatkim vrhnjem i lagano ručno izmiješajte žlicom u pjenastu kremu.
Izvadite biskvit iz hladnjaka i na ohlađeni i stegnuti žele ulijte kremu od mliječne čokolade. Poravnajte i vratite u hladnjak na barem sat vremena da se krema stegne prije izlijevanja glazure.
Zagrijte do vrenja slatko vrhnje pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Miješajte pjenjačom dok se skroz ne otopi. Prohladite 10-ak minuta uz povremeno miješanje pjenjačom pa ulijte na ohlađenu bijelu kremu i pomičući lim pustite da se glazura sama razlije na sve strane.
Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne najmanje 3 sata ili preko noći. Potom režite na kocke i uživajte.
Fotografija: Mystic Cakes