Na blogu Samo jedan griz autora Darka Debića naišli smo na desert koji nas je osvojio – pjenastu kremu od bijele čokolade ukrašenu malinama.
Sastojci
- 1 listić želatine (2 g)
- 125 g bijele čokolade
- 125 g mlijeka
- 1 žumanjak
- 200 ml slatkog vrhnja mliječno
I još
- 250 g malina
Priprema
Namočite želatinu u hladnoj vodi 5-10 minuta da nabubri. Ocijedite.
Natrgajte ili narežite čokoladu na komadiće i stavite u zdjelu.
Zagrijte mlijeko dok ne zavrije. Maknite mlijeko s vatre i pjenjačom umiješajte žumanjak. Vratite na vatru i lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok se krema malo ne zgusne. Provjerite da li je krema kuhana tako da umočite drvenu kuhaču u kremu, izvadite je i povučete prstom po kuhači. Ukoliko je krema kuhana, prst će ostaviti jasan trag.
Maknite kremu s vatre i umiješajte ocijeđenu želatinu da se rastopi.
Još toplu kremu prelijte preko natrgane čokolade. Ostavite 5 minuta i nakon toga promiješajte da se čokolada rastopi i sjedini s ostatkom smjese.
Istucite slatko vrhnje u šlag.
Šlag pažljivo umiješajte u čokoladnu kremu preklapajućim pokretima uz pomoć špatule.
Pripremiti 4 čaše za desert. U svaku čašu na dno stavite malo malina. Preko malina stavite sloj kreme. Čašom lagano tapkajte po stolu kako bi se krema ravnomjerno rasporedila. Na vrh dodajte malo malina za ukras.
Ohladite kremu u hladnjaku najmanje 2 sata.
Fotografije: Samo jedan griz