Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles nam je poslala recept za savršeni cheesecake s limunom za koji kaže da vjeruje da će u ove vruće ljetne dane doći kao pravo slatko osvježenje.
Sastojci
Podloga od keksa
- 250 g McVities Digestive keksa
- 125 g rastopljenog maslaca
- ¼ žličica cimeta
Krema od sira
- 600 g krem sira (Vivis, Philadelphia)
- 125 g soka od limuna
- 150 g smeđeg šećera
- 4 velika jaja
Preljev od kiselog vrhnja
- 360 g kiselog vrhnja 20 % m.m.
- 3 vanilin šećera
Priprema
Kalup promjera 24/26 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150°C ako koristite ventilacijsku pećnicu ili na 165°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem.
Sameljite kekse, pomiješajte s maslacem i cimetom pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisnite koristeći žlicu ili čašu ako vam je lakše.
Pecite podlogu od keksa 5 min u zagrijanoj pećnici.
Dok se keksi peku, pripremite kremu od sira. U srednje velikoj zdjeli miksajte šećer i krem sir 1-2 min pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Naposljetku, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka. Svako toliko zaustavite mikser i prođite silikonskom špatulom po zdjeli kako bi sve bilo dobro sjedinjeno. Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka vas to ne brine.
Nakon što se keks zapekao, izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici između 25-35 min, ovisi o kalupu koji izaberete i pećnici. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati svakih 5 min.
Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Pomiješajte kiselo vrhnje i šećer silikonskom špatulom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi.
Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati.
Izvadite ga iz pećnice i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu pećnicu 15 min.
Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u hladnjak minimalno 4 sata, a najbolje preko noći, da se stisne i ohladi.
Možete ga poslužiti s umakom od maline/šumskog voća ili nekim voćem, meni je ipak najdraži bez ikakvih dodataka.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]