U ovo doba godine počinje intenzivno pretraživanje recepata s jagodama pa da se još jedan nađe u kolekciji – donosimo recept s bloga Samo jedan griz autora Darka Debića.
Sastojci
Biskvit
- 2 velika jaja ili 3 mala
- 150 g šećera
- 120 ml ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
- 1 žličica naribane kore limuna
- 250 g običnog jogurta
- 300 g oštrog brašna
- 3 žličice praška za pecivo (to je malo manje od cijelog)
- prstohvat soli
Jagode
- 500 g jagoda
- od toga 100 g narezati na kockice – dodati pola jušne žlice brašna i pola jušne žlice šećera promiješati
- 400 g narezati na polovice – dodati jušnu žlicu brašna i jušnu žlicu šećera promiješati
Priprema
Pećnicu uključiti na 200°C.
Jaja i šećer miješati pjenjačom, dodati ulje, vaniliju i limun. I dalje miješati, dodati jogurt. Dobro sve sjediniti. U smjesu prosijati brašno promiješano sa soli i praškom za pecivo.
Miješati pjenjačom dok masa ne postane glatka.
Pola biskvitne smjese staviti u kalup za torte promjera 28 cm (obložen papirom za pečenje), poravnati i staviti jagode narezane na kockice. Rasporediti drugi dio smjese i polovice jagoda s rezanom stranom prema dolje.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu, nakon 35 minuta provjeriti čačkalicom. Ako treba staviti gore alumin foliju ili papir za pečenje. U mojoj pećnici uglavnom treba 45 min.
Nije potrebno sasvim ohladiti prije rezanja.
Fotografije: Samo jedan griz