Zavirili smo na blog Mama Drama kod naše drage suradnice Nevene Josipović i pronašli ovaj sjani recept za tortu bloody berry.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 120 ml ulja
- 120 ml vode
- 280 g glatkog brašna
- 28 g kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
Žuta krema
- 1 litra mlijeka
- 160 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 pudinga od vanilije
- 120 g maslaca
- 2 vrećice šlaga u prahu
Tamna krema (berry krema)
- 700 g šumskog voća (smrznutog)
- 180 g šećera
- 100 ml vode
- 100 g gustina
- 10 žlica vode
- 50 g maslaca
Priprema
Biskvit
Za početak bjelanjke odvojite od žumanjaka te ih izradite u čvrsti snijeg.
Žumanjke pjenasto izmiksajte zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.
Zatim dodajte ulje i vodu. Miksajte oko 30 sekundi da se sastojci povežu. Zatim miksajući dodajte brašno pomiješano s kakaom u prahu i praškom za pecivo. Kada ste dobili jednoličnu smjesu pjenjačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka da dobijete prozračnu smjesu.
Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C, zatim smanjite na 150°.
Ovu smjesu pecite u dva kalupa promjera 26 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje te izlijte pola smjese i stavite peći na 150°C, nekih 25 minuta, ali ovisno o pećnici obavezno čačkalicom probajte da li je biskvit pečen. Isto ponovite za drugu polovicu smjese. Kada su biskviti pečeni pustite ih u kalupima da se ohlade, a zatim ih izvadite iz njih.
Žuta krema
Od 1 litre mlijeka odvojite 200 ml, a ostatak zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavite zakuhati. U 200 ml mlijeka izmiksajte pudinge. Kada mlijeko zavrije maknite s vatre i miksajući vrelo mlijeko dodajte pudinge, vratite na laganu vatru i nastavite miksati dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, smjesu izlijte u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom da vam se ne napravi korica. Ostavite da se dobro ohladi.
Kada se krema ohladila dodajte maslac sobne temperature, izmiksajte ga te za kraj dodajte šlag u prahu, direktno iz vrećice u kremu. Dobro izmiksajte i krema je spremna.
Tamna krema (berry krema)
Šumsko voće stavite u posudu te dodajte šećer. Stavite na vatru, povremeno promiješajte i pustite da vam se voće skroz raspadne i prokuha. Zatim maknite s vatre i propasirajte kroz sito. Tu količinu sam propasirala za nekih 10 minuta tako da nećete puno izgubiti na vremenu. Štapni mikser va m ovdje neće pomoći jer će vam i dalje ostajati koštice, a to vam ne treba u torti.
Kada ste propasirali šumsko voće vratite ga nazad na vatru i dodajte 100 ml vode. U drugoj posudici promiješajte gustin s vodom (100 g gustina + 10 žlica vode). Ovdje imajte strpljenja jer će vam u početku biti jako gusta smjesa, ali kako budete miješali tako ćete dobiti jednu kao pastu koja će lijepo kliziti niz žlicu. Kada propasirano voće provrije dodajte gustin i miješajte pjenjačom dok ne dobijete teksturu kao puding. Maknite s vatre, dodajte maslac, miješajte dok se ne otopi, a zatim prelijte kremu u drugu posudu i također prekrijte prozirnom folijom da vam se ne stvori korica. Pustite da se ohladi.
Slaganje torte
Biskvite prerežite na dva dijela tako da dobijete sveukupno 4 kore.
Žutu i tamnu kremu podijelite na tri dijela.
Na stalak stavite obruč od kalup, te na dno stavite prvu koru. Premažite tamnom kremom, zatim žutom i opet stavite koru. Ponovite sve dok ne potrošite kreme i kore. Torta će biti nešto veća od samog obruča kalupa, pa sam ja uz rub stavila papir za pečenje da ju mogu lijepo nizati. Ako imate acetatnu foliju onda vam je još lakše.
Tortu stavite u hladnjak preko noći i tek ju drugi dan ukrasite izvana. Moja osobna preporuka je da koristite swiss kremu koja vam je idealna za dekoraciju.
Fotografija: Mama Drama