Mnogima omiljena torta – Schwarzwald torta – danas nam, zahvaljujući Ingi i Lily Bašić s bloga Feeding Art dolazi u smanjenom izdanju – kao cupcakesi.
Sastojci
Cupcakesi
(lim za za 12 muffina, 12 papirnatih košarica za pečenje muffina)
- 180 g višanja iz kompota + 12 ekstra za dekoraciju (u sezoni svježe višnje)
- 150 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 2 jaja (M)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g creme fraiche
- 250 g glatkog brašna
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
Krema
- 250 g mascarpone sira
- 50 g šećera u prahu
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 paketić učvrščivaća za slatko vrhnje
I još
- 12 čajnih žlica marmelade od višanja
Priprema
Cupcakesi
Zagrijati pećnicu na 190°C. Kalup za muffine obložiti papirnatim košaricama.
Višnje dobro ocijediti, dodatno još 12 komada odvojiti iz tegle za dekoraciju. Sto grama čokolade i maslac zajedno otopiti i ostaviti po strani da se malo ohladi.
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati. Umiješati creme fraiche i mješavinu od maslaca i čokolade. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijati te također umiješati. Pažljivo dodati višnje. Tijesto raspodijeliti po papirnatim košaricama za pečenje muffina te peći ca. 20-25 minuta. Ostaviti da se ohlade i prerezati vodoravno po sredini.
Krema
Mascarpone sir pomiješati sa šećerom u prahu. Slatko vrhnje izmiksati s učvršćivačem u čvrsti snijeg. Mascarpone i slatko vrhnje dobro sjediniti. Slastičarsku vrečicu napuniti kremom i ostaviti ca. 30 minuta u hladnjaku da se hladi.
Slaganje
Na donju koru od cupcakesa raspodijeliti žličicu marmelade od višanja i na marmeladu dio kreme. Poklopiti gornjim dijelom cupcakesa i s ostatkom kreme bogato dekorirati. Na svaki cupcakes položiti jednu višnju.
Naribati ostatak čokolade (50 g) i posuti preko cupcakesa. Držati u hladnjaku.
Fotografije: Feeding Art