Prošlu smo vam subotu donijeli brzu varijantu Sacher torte u obliku rolade po receptu naše suradnice Lidije Osmak s bloga Gurmanka, a danas vam donosimo brzu varijantu Schwarzwald torte u obliku kolača po receptu naše suradnice Natalije Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Biskvit
- 200 g margarina
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 1 žlica instant kave+ 2 žlice uzavrele vode
- 50 g kakaa
- 100 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
I još
- 350 – 400 g višanja (iz zamrzivača, kompota ili svježih)
Ganache glazura
- 200 ml neutralnog vrhnja za kuhanje (20% m.m.)
- 200 g čokolade za kuhanje
Dekoracija
- 200 ml slatkog vrhnja (ili šlag+mlijeko)
- višnje
- strugana čokolada
Priprema
Izmutite mikserom omekšali margarin sa šećerom i vanilin šećerom, oko 5 minuta dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom dok ne dobijete glatku, pjenastu smjesu.
Kavu rastopite u dvije žlice uzavrele vode i dodajte u posudu.
Na kraju dodajte i mješavinu suhih sastojaka koje ste prethodno sjedinili: kakao, brašno i prašak za pecivo. Izmutite mikserom u jednoličnu masu.
Uzmite lim za pečenje dimenzija 30×20 cm, malo ga nauljite i pobrašnite.
Rasporedite smjesu u lim pa odozgo poslažite ocijeđene višnje i prstima ih blago utisnite u tijesto. Ja sam koristila višnje iz zamrzivača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-25 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha, gotovo je.
Za glazuru, ulijte vrhnje za kuhanje u lonac i zagrijavajte skoro do vrenja. Skinite s vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji minutu pa žicom dobro izmiješajte dok se čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ovom ganache glazurom prelijte kolač.
Kolač stavite u hladnjak da se glazura stegne.
Umutite slatko vrhnje i dekorirajte svaku kocku kolača uz pomoć slastičarske vreće za dekoriranje te stavite po jednu višnju na šlag i po želji izribanu ili struganu čokoladu. Ja sam napravila strugotine pomoću noža.
Fotografije: Mystic cakes